Ammatinvalintakysymys


Jyväskylän julkisista taideteoksista löytyy vinkkejä nuorille, jotka tähän aikaan vuodesta etsivät koulutusaloja, minne hakea. Ammatit muuttuvat, jotkut poistuvat, uusia syntyy, mutta osa säilyykin.

Kauppias ja apulainen, Pauli Koskinen 1959
Rajakadun kampus

 Hyvän pohjan mille tahansa uralle antaa kaupallinen koulutus. Kun osaat suhteuttaa menot käytettävissä oleviin varoihin, pärjäät. Jos osaat markkinoida taitojasi tai tuotteitasi, olet menestyjä. Harva pääsee heti johtajaksi, mutta voit edetä osaamisen karttuessa.


Paitsi laskutaito, kaupallisella alalla on erittäin merkityksellistä myös taito palvella asiakkaita. Ei riitä, että myyt tuotteen yhden kerran - tavoitteena on saada asiakas palaamaan uudelleen ja kertomaan hyvästä palvelusta tuttavilleenkin. Näin pääsee hyvä kierre alulle.


- Veljeni sanoo, että kirjanpitokurssin suorittamisen pitäisi olla pakollinen kaikille kansanedustajille (ja -ehdokkaillekin). 
- Kannatan!



Kuvanveistäjä Pauli Koskisesta voit lukea enemmän blogikirjoituksessani "Kaksi selviytyjää: Minna ja Pauli" 14.3.19.


Seinäreliefi Sepänkatu 3:n seinässä
(Gradia-lukio, entinen Keskusammattikoulu)
Pauli Koskinen, 1957

Rakentamisen ammattilaisia tarvitaan aina, tehdäänpä uutta tai korjataan vanhaa. Näissä ammateissa työn tulos on nähtävissä konkreettisesti.

Soisin, että oppisopimuskoulutuksesta tulisi Suomessa yhtä luonnollinen tapa kouluttautua kuin mitä se on Saksassa.

Vanha mestari-kisälli -oppiminen kunniaan!







Puhdas vesi ja ravinto ovat elämän perustarpeita. Ilmastonmuutoksen seurauksena juuri näistä tulee puutetta. Tarvitsemme viljelijöitä, puutarhureita, uusien lajikkeiden kehittäjiä, kotitalousopettajia... luettelo on päättymätön.


Puutarhurin taivas, Pekka Jylhä, 2014 Äijälänranta

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän "Puutarhurin taivas" on Äijälänrannan asuntomessualueelle toteutettu teos vuodelta 2014. Alueen taideteoksista järjestettiin kutsukilpailu. Tämä teos ei ollut voittaja, mutta valittiin toteutettavaksi, koska se vastasi paremmin edellytettyä puutarhateemaa.









Nykytaiteesta kuulee usein sanottavan: "En ymmärrä tästä mitään." Puutarhurin taivas -teoksessa tätä ongelmaa ei ole. Onko se liiankin konkreettinen? Sitä pitää katsoa myös ihan läheltä, silloin sen kauneus korostuu. Teräksen leikkaukset muodostavat moninaisia kuvioita.

Oi tulisipa jo kesä, vihreys ja kukkaset! Pyöräillään sitten Äijälänrantaan ja syödään eväät laiturilla!
Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhä (s. 1955 Toholampi) on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa, Taideakatemiassa ja Tukholmassa. Hänen taidettaan kuvataan alaa uudistavana. Ainakaan hän ei toista itseään, niin erilaisia töitä häneltä löytyy. Muita hänen kuuluisia teoksiaan ovat Helsingissä lähellä Finlandia-taloa oleva Lähde Urho Kekkosen muistolle ja Hietaniemen hautausmaalla oleva Harri Holkerin hautamuistomerkki, jossa pronssinen joutsen ui graniittisilla aalloilla. Vaikuttava teos.

*****************************************************************************************************'

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:
1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'


3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin. 

Kommentit

  1. Varteenotettavia mielipiteitä koulutusta ajatellen. Minusta "puutarha" veden äärellä on houkutteleva. Viime kesänä vieraampi risteilijä alkoi kyselemään, että mitä vihreää tuolla näkyy ja ilahtui porkkanasta! Kuinkahan paljon Jyväskylän alueella on erilaisia taideteoksia!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että Puutarha on ilahduttanut. Minun luettelossani on Jyväskylän alueelta 135 teosta. Siinä ovat mukana myös seinämaalaukset, joita on viime aikoina ilmestynyt katukuvaan useita. Luku ei ole tarkka, sillä joitakin on poistettu ja uusia tulee mm. Kehä Vihreän reitille.(www.jyvaskyla.fi/kehavihrea)

      Poista

Lähetä kommentti