Kohti korkeuksia

Liki jokainen jyväskyläläinen on käynyt kaupungin pääkirjastossa Vapaudenkadulla. Mutta kuinka moni on tietoisesti havainnoinut aulassa olevaa taideteosta? Se on ehkä koettu vain kulkuesteenä. Tarkempi perehtyminen asiaan paljastaa taas yhden merkittävän taiteilijan.


Tiedon puu on kuvanveistäjä Kari Huhtamon
teos, joka kasvaa kerroksesta toiseen ja voisi ehkä puhkaista katonkin, jos olisimme tropiikissa. Ei se mahtunut kokonaan tähän kuvaankaan. Se sulautuu ympäristöönsä niin, että sisäänastuja ei välttämättä kiinnitä siihen huomiota varsinkaan, jos aulassa on myös jokin taidenäyttely. Kuitenkin kun sen äärellä pysähtyy, alkaa teos herättää ajatuksia siitä, miten tiedon puun oksia pitkin noustaan uusiin sfääreihin.

Etsiessäni tietoja Kari Huhtamosta, yllätyin siitä monipuolisuudesta ja kauneudesta, mikä hänen teoksistaan löytyy. 














Kari Huhtamo on syntynyt Rovaniemellä vuonna 1943 ja asuu ja työskentelee Helsingissä.  Hän on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Suomen Taideakatemiassa. Hänen tuotantoonsa kuuluu veistoksia, mitaleita, muotokuvia, litografioita, serigrafioita ja tekstiiliteoksia. Materiaaleina hän on käyttänyt puuta, kevytbetonia, alumiinia, pronssia ja 1970-luvulta lähtien lähinnä ruostumatonta terästä. Teoskuvia voi käydä katsomassa sivustolla huhtamo.com. Niitä löytyy erityisesti Helsingin seudulta ja Rovaniemeltä. Kun hänenkin nimensä oli minulle tuntematon, selitin asiaa niin, että taiteilija on tunnettu lähinnä siellä, missä hän on syntynyt ja siellä, missä hän asuu. Saadakseen maankuulua tai kansainvälistä mainetta taiteilijan persoonassa tai tuontannossa täytyy olla jotain mediaa kiinnostavaa. Itse tahtoisin olla nostamassa hyviä taiteilijoita yleisön tietoisuuteen. Tämän vuoksi tätä blogia kirjoitan ja toivoisin tälle runsaasti lukijoita!

💙

Jyväskylän torilta löytyy yksi Suomen korkeimmista patsaista. Torikuningas on kuvanveistäjä Veikko Hirvimäen tuotantoa. Patsaan alullepanija oli Jyväskylä Seura ja sitä kustansivat kymmenet jyväskyläläiset liikelaitokset. Veistos on yhdestä kivestä tehty yli neljämetrinen, korkealla jalustalla seisova veijarimainen hahmo vuodelta 1989.


Torikuningas herättää monenlaisia mielipiteitä kaupungin asukkaissa. Ansaitsiko Otto Toivainen patsaan keskelle toria?

Otto oli Jyväskylä Lyseon oppilas, koulukavereita olivat mm. Alvar Aalto ja Otto-Ville Kuusinen. Otto lähti merille ja kerran laivan haaksirikkouduttua pelastautui Tonga-saarelle. Valkoista miestä pidettiin jumalana ja saaren kuningas antoi tyttärensä hänelle puolisoksi ja näin Otosta tuli myös kuningas. Myöhemmin hän pakeni saarelta Yhdysvaltoihin. 

Otto-Villen hautapaikka puolestaan on Kremlin muurissa.












Jalustassa on sanat: "Kova työ, joskus myös hyvä tuuri, vie tavoitteisiin." ja "Tämän torin vaiheilta on moni ponnistanut korkealle. Toivaisen Otto ylsi jopa kuninkaaksi." Rahoittajien nimet on myös kaiverrettu jalustaan.

Veikko Hirvimäki on syntynyt vuonna 1941 Petäjävedellä, Jyväskylän naapurikunnassa, ja asuu nykyään Sveitsissä. Hän aloitti uransa taidemaalarina, mutta on siirtynyt kuvanveistoon. Taiteilijana hän on itseoppinut. Materiaaleina hän käyttää kiveä ja puuta. Torikuninkaasta hän on sanonut, että se on itsenäisen ja vapaan ihmisen symboli. Teoksissaan hän kuvaa usein eläinhahmoja kuten kettua ja sutta, jotka kuitenkin vaikuttavat inhimillisiltä. 

Hirvimäen muita teoksia Jyväskylässä ovat Lähtö Keskussairaalan edessä ja Päivö Oksalan muistomerkki Alvar Aalto Museon vieressä. Helsingissä on kuuluisa Mika Waltarin muistomerkki.

💛



Korkeuksia tavoittelee myös teos Viitaniemen koulun pihalla. 

Juhani Petäjäniemi on suunnitellut 9-metrisen kolmen pilarin kokonaisuuden ja antanut sille nimen Keinumieli-Tyhjämieli-Häkkimieli. 



Teos on vuodelta 1989, mutta se on jouduttu korjaamaan ja pystyttämään 
uudelleen v. 2003 nuorison ilkivallan vuoksi. Missä sivistys?














Tämäkin teosryhmä sulautuu hyvin ympäristöön koulun ja metsikön välissä ja voi jäädä huomiota vaille ohikulkijoissa. Kannattaa pitää pieni tauko kävelylenkillä ja nostaa katse ylöspäin ja yrittää etsiä selitystä teoksen nimelle.

Juhani Petäjäniemi syntyi Laukaassa, Jyväskylän naapurissa, vuonna 1956 ja menehtyi vuonna 2015. Hän oli sekä taidemaalari että kuvanveistäjä ja erityisesti värien mestari.

💚

Kuvat blogissani ovat itse ottamiani, ellei muuta mainita.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:
1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin. 


Kommentit