Löytöretkellä Kangaslammella

Talven selkä on taittunut ja päätin lähteä etsimään kevään merkkejä omalla tavallani. Jyväskylän kaupungin julkisten taideteosten luettelosta valitsin kohteeksi Kangaslammen kaupunginosassa olevan Kyhmyjoutsenen. Ja retken seurauksena tein todella hienon löydön: kuvanveistäjä Antti Maasalo.



Joutsenteos -alkuperäiseltä nimeltään Leikkilintu Muksis - on  vuodelta 1981, nykyiselle paikalle se on siirretty kunnostettuna vuonna 2009. Se on esimerkki Maasalon lapsille suunnatuista teoksista. Materiaalina on maalattu vaneri. Nyt vielä osittain lumen peittämänä se viestittää, että kohta ne oikeat joutsenet tulevat ja saamme kuulla niiden tervehdykset, "torventörähdykset". Kesällä on ehdottomasti tehtävä uusi retki Kangaslammen rantaan. Tahdon nähdä, miten lapset leikkiessään siihen suhtautuvat. Leikkipuisto vaikuttaa monipuoliselta, lasten leikkipaikan lisäksi sieltä löytyy ulkokuntoilutelineitä ja Stonehengen kivipaaseja muistuttava kokoelma kivilohkareita. Saakohan niillä kiipeillä? Kangaslammelle pääsee mukavasti Linkillä nro 12 ja kesällä tietenkin polkupyörällä. Rantaan pääsee Istuttajantietä liiketalon vierestä. Yleisiä parkkipaikkoja on vaikea löytää.






Sitten se suuri löytö. En ole ollut tietoinen kuvanveistäjä Antti Maasalon meriiteistä, mutta etsin netistä tietoja. Hän on syntynyt vuonna 1940 Lehtimäellä ja sittemmin sinne paluumuuttanut ja rakentanut talon ja ateljeen. Hän on toiminut opettajana 1963-1989 ja päätoimisena kuvanveistäjänä sen jälkeen. Myös läänintaiteilijana ja -kouluttajana ynnä muussa hän on ollut aktiivinen entisessä Vaasan läänissä.

Antti Maasalo on perustajajäsen Dimensio-ryhmässä, jonka jäseniä yhdistää kiinnostus kineettiseen ja kokeelliseen taiteeseen ja taiteidenväliseen ilmaisuun. Hänen kotisivultaan maasalo.fi löytyy kuvagalleria, jossa esitellään monia ihastuttavia teoksia, joihin kuuluu liike ja ääni aurinko-, tuuli- tai vesienergialla. Maasalo sanoo, että taideteos on koettava, ei tarvitse ymmärtää. Näin minäkin ajattelen.

Kineettisen taiteen piiriin kuuluu myös hänen teoksensa Rakastan  Kuokkalan Yrttisuon perhepuistossa. Ensi kesän matkakohteeksi voisin ottaa myös Keravan, jonka kävelykadulla on kymmenkunta Maasalon teosta. Jos en sinne ehdi, voin ainakin käväistä Lehtimäellä Suokonmäen näkötornissa, kun Etelä-Pohjanmaalla on joka tapauksessa käytävä.

Tämän aurinkoisen päivän retki ylitti odotukseni. Voin lämpimästi suositella tällaisia lähimatkoja omassa kotikaupungissa. Se on pieni irtiotto arkiympyröistä ja lisää kotiseututuntemusta ja antaa löytämisen iloa.   

****************************************************************************************************


Kommenttien lähettämisessä on ollut ongelmia. Ne eivät ole toistaiseksi tulleet perille. Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:
1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja jos näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä
3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit