Mallia maailmalta

Maailmalla kulkiessani huomioni on kiinnittynyt patsaisiin, jotka houkuttelevat menemään vierelle kuvattavaksi. Olisiko tässä ideaa Jyväskylään, jossa monilukuinen toimikunta pohtii muistoa mäkilegenda Matti Nykäselle, joka tänä  vuonna poistui keskuudestamme? Tällaisia veistoksia en muista Suomessa nähneeni. Ehkä niitä kuitenkin on. Pitää vielä kiertää katselemassa.



Lissabonin legendaarisen kahvilan A Brasileiran edessä on patsas heidän kuuluisasta runoilijastaan ja kirjailijastaan Fernando Pessoasta (1888-1935). Viereiselle tyhjälle tuolille on jatkuvasti joku tulossa istumaan hymyillen iloisesti, kun kaveri nappaa kuvan. Veistos sijaitsee jalkankulkuväylän ja kahvilan ulkoterassin vieressä, Rossion metroaseman sisäänkäynnin vierellä. Tämän lähemmäksi ihmisiä patsasta ei voi pystyttää. Tuo kahvila oli hänen ja muiden taiteilijoiden kantapaikka. - Kiinnittäkää huomiota myös noihin Lissabonille tyypillisiin katulaattakuvioihin!

😊




Monilahjakas kaikkien tuntema taiteilija Pablo Picasso (1881-1973) on saanut patsaan puistonpenkille Malagaan, kotitalonsa edustalla olevaan pieneen puistoon. 



💕


Irlannin etelärannikon Watervillen pikkukaupungista löytyy Charles Chaplinin (1889-1977) patsas. Hänellä oli loma-asunto kyseisellä paikkakunnalla ja siinä aihetta patsaalle.Talo on tuolla takana sumun keskellä eikä erotu kuvasta. Kaupunki on "Kerryn kierroksen", kuulun maisemareitin varrella. 


💖

Mieleeni on putkahtanut monia vaihtoehtoja Matti Nykäsen muistamiseksi. Kun Jyväskylän kaupunki on varautunut uhraamaan siihen isohkon rahasumman, en voi olla julkaisematta ajatuksiani.

1. Uutisissa on usein valitusta siitä, että kaikilla lapsilla ei ole varaa harrastuksiin. Niinpä ehdottaisin, että patsasrahoilla hankittaisiin kouluille/urheiluseuroille liikuntavälineitä yhteiseen käyttöön. Lapset kasvavat ja vähän väliä tarvitaan isompia monoja, suksia, luistimia jne. Tuosta välinepankista niitä saisi vaihtaa.

2. Monilla koululaisilla on oppimisvaikeuksia tai muuta ongelmaa, johon tarvitaan  erityisopettajan, psykologin tai muun ammattilaisen apua. Käydessäni hiljattain tutustumassa Niilo Mäki Instituuttiin sain tietää, että tutkimuksiin ja kuntoutukseen on yli vuoden jono. Patsasrahoilla voisi palkata lisää henkilöresursseja jonon purkamiseen.

3. Jos patsas on ihan välttämätön hankkia - mitä tietenkään veistosten ihailijana en voi vastustaa - olen ehdottanut, että se olisi muodoltaan sellainen, joka sopisi kaikille kaupunkimme menestyneille hiihtäjille, mäkihyppääjille ja yhdistetyn edustajille. Siihen saisivat nimilaatan entiset, nykyiset ja tulevat menestyjät.

4. Viimeisenä vaihtoehtonani on sitten jokin yllä valokuvattujen veistosten kaltainen teos, johon itse kukin voi mennä idoliaan halaamaan.

Jyväskylän syntymäpäivillä hiljattain eräs poliitikko perusteli patsasta Nykäselle  sen tuomilla matkailutuloilla. Kauhistuin. Edelleenkö ajatellaan vain rahan ansaitsemista hänen avullaan? Aikaisemmissa blogikirjoituksissani olen kertonut monien julkisten veistosten taustalla vaikuttaneen liikelaitoksia tai naisjärjestöjä, jotka ovat keränneet varat patsasta varten. Missä nyt ovat tällaiset tahot? Ne, jotka mäkikotkasta ovat hänen elämänsä varrella hyötyneet, voisivat kunnioittaa häntä ja ryhtyä rahoittajiksi.

******************************************************************************************************

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:
1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin. 

Kommentit

  1. Tyhjä tila ihmistä tai eläintä esittävän patsaan vieressä koukuttaa. Kirjoitti Sakari

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio! Ja kun on kysymyksessä näköispatsas ihmisen tasalla, ei jalustalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti