Minulla on unelma

Ollaan jälleen Rantaraitilla. Matkattaessa Mattilanniemestä kohti satamaa kevyen liikenteen väylien risteyksessä tulee vastaan Harald Karstenin teos nimeltä Kakophone. 
Sitä katsoessa ihan odottaa, milloin sieltä alkaa kuulua suureen ääneen tiedotus:

 "HUOMIO, HUOMIO! KUUNNELKAA!  PITÄKÄÄ HUOLTA TOISISTANNE JA MAAPALLOSTA! AIKAA ON VÄHÄN! TOISTAN: AIKAA ON VÄHÄN!"





Kakophone istutettiin paikalleen Jyväskylän ympäristötaidenäyttelyyn vuonna 2002, kun Rantaraittia haluttiin elävöittää taiteella. Karsten on halunnut kuvata teoksellaan sekä fyysistä että henkistä kakofoniaa. Iloitsen siitä, että taidetta on tuotu liikuntaväylälle. Joskus tuntuu siltä, että Jyväskylässä liikuntainvestoinnit ovat etusijalla ja kulttuurille ei varoja riitä. Viittaan nyt siihen ikuiseen musiikkitalon puutteeseen.

Harald Karsten oli itseoppinut kuvanveistäjä, alan kursseille hän osallistui sekä Saarijärvellä että Jyväskylässä. Hän syntyi Saksan Duisburgissa vuonna 1948 ja kuoli Jyväskylässä vuonna 2016. Suomeen hän muutti vuonna 1973 ja asui Jyväskylässä ja välillä myös Saarijärvellä. Molemmissa kaupungeissa on hänen teoksiaan. Karsten oli aktiivinen myös taiteilijaseuroissa, perustajajäsen Saarijärven Taiteilijaseura Sienassa ja viimeisinä vuosinaan varapuheenjohtaja Jyväskylän taiteilijaseurassa.

Karstenin veistoksissa on leikkimielisyyttä - on hauska miettiä, mitä hän on mahtanut ajatella teoksia suunnitellessaan. Ne ovat hyvin erilaisia keskenään. Jyväskylässä hänen teoksiaan ovat myös Lintutuoli Lutakonpuistossa ja Maan ja taivaan väliltä Oikeustalon edessä Vapaudenkadun varrella. Hänen mielestään taiteen tulee olla yhteiskuntakriittistä, sen on herätettävä ajatuksia. - Mitä ajatuksia sinulle syntyi? Mitä haluaisit kuuluttaa koko maailmalle tai yksittäiselle lenkkeilijälle?




Unelma on Harald Karstenin ja Anne Alhon yhteinen teos Seppälän Citymarketin parkkipaikan katoksen päällä ja alla. Se koostuu kolmestatoista unelmien pilvestä ja keltaisesta takista. Olin nähnyt nuo pilvet kaukaa ja ihmetellyt, mitä ne ovat. Näyttävät uretaanipalloilta, joita on jäänyt rakennusvaiheesta. Taas kerran luettelo Jyväskylän julkisista taideteoksista ja lähestyminen ihan vierelle paljastivat minulle totuuden: kyseessä on taideteos ja materiaalina on lujitemuovi.

Tässä veistoksessa on ainekset uusille kertomuksille. "Työt on tehty, kaupassa on käyty. Nyt takki naulaan ja sohvalle lepäämään ja unelmoimaan."   Tai  "Nyt on takki tyhjä, mitähän ruokaa sitä tänään tekisi, mitä pitikään ostaa? Oispas jo loma eikä aina tämä kiire."

Teos on määritelty ympäristötaideteokseksi ja se on Keskon ja taiteilijoiden yhteisen projektin tulos. "Unelma" on K-ryhmän ensimmäinen kauppakeskuksen yhteyteen toteutettu  taideteos Suomessa. - Anne Alhosta olen kertonut aiemmassa kirjoituksessani naistaiteilijoista (8.3.19).

👪👫👬👭

Mielestäni nämä kaksi teosta sopivat hyvin esiteltäviksi juuri tänään14.4.19, kun on eduskuntavaalipäivä. Meillä kaikilla on unelmia, joita toivomme saavamme toteuttaa. Odotamme, että uusi eduskunta ja hallitus antavat meille toimenpiteillään siihen mahdollisuuden ja erityisesti nuorille tulevaisuuden toivoa koulutuksen, työn ja kohtuuhintaisen asunnon järjestymisen kautta. Kansanedustajat, kuunnelkaa ja toimikaa!

Minulla on unelma, että osaisin kirjoittaa parempia tekstejä ja että onnistuisin innostamaan edes muutaman ihmisen kulkemaan ympäristössään avoimin silmin nauttien aivan ilmaisesta taidenäyttelystä, joka on tarjolla katujen varsilla ja puistoissa. 
- Entä mikä on sinun unelmasi?



Lopuksi yksi kirjasuositus: 
Jojo Moyes, Ne, jotka ymmärtävät kauneutta
Kirjastosta lainaat ilmaiseksi.
Kirjassa käsitellään yhden taideteoksen 
ympärille kiertyneiden ihmisten vaiheita
kahdessa eri ajassa.



Lähteet:
Wikipedia
Jyväskylän julkiset taideteokset
saarijarvi.fi

Kuvat ovat itse ottamiani.


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:


1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit

  1. Onpa hyvä vaalipäivän blogi! Minä kuulen Karstenin teoksesta Kakophone: Hiljentäkää ihmiset, hiljentäkää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti