Mitä näkyvissä?

Yksi Jyväskylän parhaista investoinneista asukkaille on Rantaraitti, Jyväsjärven ympäri kiertävä päällystetty kevyen liikenteen reitti. Se kerää runsaasti kävelijöitä, pyöräilijöitä ja rullaluistelijoita ulkoilemaan, usein ruuhkaksi asti. Reitti on kokonaisuudessaan 12,6 kilometriä pitkä, mutta Kuokkalan sillan ja Mattilanniemen sillan kautta matkaa voi säädellä kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Reitin varrelle on suunnitteilla useita kuntoilupisteitä, satamassa on jo yksi valmiina. Rakenteilla on "Suomen suurin ulkokuntosali"!

Onneksi Rantaraitin varrelle on sijoitettu paljon taidettakin. Toivon, että liikkujat malttaisivat silloin tällöin pysähtyä niitä katselemaan. Pieni annos taidetta voi olla alku isommallekin kiinnostukselle kuvataiteita kohtaan.






Mattilanniemessä seisoo kolme pylvästä ja niiden nokassa nököttävät TÄHYSTÄJÄT. Ne ovat Virpi Lehdon, Jyväskylässä v. 1957 syntyneen kuvataiteilijan suunnittelemat. Teossarja syntyi vuoden 2002 Jyväskylän ympäristötaidenäyttelyyn. Minulle ne kuvaavat rohkeutta ja uteliaisuutta tulevaisuutta kohtaan, mutta toisaalta myös varuillaan oloa, valmistautumista tulevaan. Joku muu voi nähdä niissä lintujen tai lentokoneiden tähystäjät. Materiaalina on teräs.

Virpi Lehto tekee pääasiallisesti maalauksia ja on siinä rohkea värien käyttäjä, punainen tuntuu olevan lempivärejä. Usein hänen töissään on kuvattu myös ihmishahmo. Hän on monipuolinen taiteilija, teosluettelossa on maalausten lisäksi tilateoksia, ympäristötaidetta ja performansseja. Paljon hänen taiteeseensa ovat varmaankin vaikuttaneet matkat mm. värikylläisiin Intiaan, Nepaliin, Meksikoon ja Venezuelaan.





Virpi Lehto opiskeli maalaustaidetta Barcelonan yliopistossa ja taidehistoriaa Jyväskylän yliopistossa. Kuvataitelijamatrikkeli.fi -sivustolla hän kertoo:

"Teen taidetta, koska taide antaa minulle ilon, tuskan ja unelmat."
"Taide antaa minulle mahdollisuuden luoda oma maailmani. Uusi teos on kuin ovi uuteen mahdollisuuteen."






Virpi Lehdon nykyinen asuinpaikka on Joutsa. Ensi kesänä hänen töitään on esillä Joutsan Haihatuksessa 29.6. - 16.8.19. Haihatus esittelee itsensä nettisivullaan inspiroivaksi, kansainväliseksi ja rennoksi taidelaitokseksi, työskentelyresidenssiksi sekä kulttuuritapahtumien kehdoksi Joutsassa. Sen kesänäyttelyt ovat kuuluisat, mutta muinakin vuodenaikoina tapahtuu. Toimintaa pyörittää yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys Haihatuksen Henki ry. - Siinäpä taas yksi kesäretken kohde!



Lähteet:
Wikipedia
Jyväskylän julkiset taideteokset
haihatus.fi
kuvataiteilijamatrikkeli.fi

Kuvat ovat itse ottamiani.



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit