Pääsiääsvalakialla

Jyväskylän yliopiston alueella on useita veistoksia. Tulitanssia sai etsiä hetken. Löytyihän se lopulta kirjaston takaa. Puitten keskellä hahmottui jotain, joka muistutti ruostunutta putkea. Oli vielä lunta maassa (26.2.19) ja epätietoisena kahlasin tarkistamaan, onko kyseessä tuo teos. Oli se. Otin kuvan ja vasta kun kotona katsoin otostani, havaitsin miten hyvin veistos istui juuri tuolle paikalle.



Pääsiäislauantai-iltaisin synnyinseudullani Etelä-Pohjanmaalla on tapana polttaa pääsiääsvalakioota eli kokkoja. Tulitanssi saa nyt luvan edustaa minulle tätä perinnettä. Muistellessani lapsuuteni ja nuoruuteni pääsiäisaikoja tunnen vieläkin sieraimissani savun hajun ja näen sieluni silmillä pieniä "perhekokkoja" peltojen laidoilla ja sen yhden isomman, jonka äärelle kokoonnuttiin. Savun lisäksi ilmassa oli jännitystä: keitähän siellä tapaisi. Usein oli melko pimeää, joten tunnistaminen ei ollut helppoa.

Tulitanssi on Harri Markkulan vuonna 1991 valmistunut lopputyö (osa siitä) Kuvataideakatemiaan. Materiaalina on poltettu terrakottasavi. Hänellä oli näyttely Jyväskylän yliopiston Musica-rakennuksen näyttelytilassa Pinacothecassa vuonna 1993. Siinä yhteydessä hän havaitsi tämän teoksen sopivuuden 1880-luvulla valmistuneiden seminaarirakennusten läheisyyteen ja niinpä hän lahjoitti teoksen valtiolle sijoitettavaksi kyseiselle paikalle.

Veistoksen lähellä on ollut isoja puita, jotka on hiljattain kaadettu (havaintoni 17.4.19) ja vain kannot törröttävät rumasti maasta. Alue on nyt ankea. Onkohan kirjaston tuleva remontti syynä tilanteeseen? Toivottavasti taideteoksen olemassaolo ei ole uhattuna. Itse en ole kuullut uutisia puiden kaadosta. Aikanaan kun kirjastoa ja muita Arto Sipisen suunnittelemia rakennuksia vasta hahmoteltiin paikalle, kaupungissa oli iso poru puista, joita jouduttiin tulevien rakennusten alta kaatamaan. Ensimmäiset näyttävät ympäristöprotestit todistettiin täällä 1970-luvun alussa.

Kuka sitten on Harri Markkula? Netistä löytyy hänestä tiedot: sisustusarkkitehti SIO, MA, puuseppä, kuvanveistäjä, muotoilutiimin valmentaja. Siis monipuolinen osaaja. Tässä taas yksi esimerkki, miten voi kehittyä urallaan, kun opiskelee uutta ja ottaa haasteita vastaan.


Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
jyu.fi
tilassa.fi


Kuva on itse ottamani.


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit