Voittoisa teräsmies

Nykyajan veistosten materiaalina on usein ruostumaton teräs. Sillä on kaunis pinta, jota voi käsitellä vielä eri tavoin. Kierrellessäni bongaamassa patsaita olen ihastunut moniin terästeoksiin. Uusin suosikkini on Viitaniemessä Gradian pihassa.


Viisasten kivet, Risto Pentikäinen, ruostumaton teräs, päivänvalossa


Viisasten kivet on kuopiolaisen kuvataiteilijan ja teollisen muotoilijan Risto Pentikäisen suunnittelema. Koulun etupihalla on kolmen erikokoisen "kimpaleen" kokonaisuus ja taaempana kuvassa oikealla näkyvän valkoisen rakennuksen vieressä on vielä kaksi lisää. Suurimman "pallon" strategiset mitat ovat 3,5 metriä ja 3,5 tonnia. Kirjoitin, että teos on Pentikäisen suunnittelema - minua kiinnostaisi tietää tarkemmin, missä nämä on valmistettu, kuinka monta henkilöä on ollut prosessissa mukana. Niitä tietoja ei netistä löytynyt. Lisään tänne, jos saan myöhemmin tietää.


Teos on voittajatyö Jyväskylän koulutuskuntayhtymän järjestämästä taideteoksen suunnittelukilpailusta. Se on valmistunut vuonna 2014. Teräs on hiottu peilikirkkaaksi ja niinpä se heijastaa hienosti ympäristöään. Katsokaa ylemmästä kuvasta, miten sininen taivas värjää ylimpiä pintoja. Alustan kivikate taas kuvastuu alapuolella. Joillakin sivuilla katselija voi peilata itseäänkin. Vahva suositus käydä katsomassa! Tässä on särmää!


Viisasten kivet, Risto Pentikäinen, teräs, iltahämärässä



Risto Pentikäinen on ollut voittoisa useissa taidekilpailuissa. Näistä on aiemmin toteutuneita veistoksia mm. Rovaniemellä ja Nastolassa. Seinäjoelle on rakennettu uusi keskustori ja sen veistoskilpailun voitti - kukas muu kuin Risto Pentikäinen. Torin avajaiset ja patsaan paljastus tapahtuvat tulevana lauantaina, 27.4.2019. Sinne tulee 4,7-metrinen HORSMA, ruiskumaalatusta teräksestä tehty Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka. Sen juurelle voitte kesällä sopia treffit, jos käytte vaikkapa tangomarkkinoilla! En saanut liitettyä kuvaa tähän mukaan, mutta seuratkaapa uutisointia. Siitä tulee varmasti kuvia lehtiin. Hieno teos, jossa aidon horsman muotoa ja värejä.

Ihmettelen, miksi useista nykytaiteilijoista on niin vaikea löytää tietoja netistä, jossa kaiken pitäisi olla saatavilla. Luulisi, että heidän etunsa mukaista olisi ylläpitää omaa kotisivua, jossa heidät ja heidän teoksiaan esiteltäisiin. Jos tiedätte syyn, kertokaa minulle!


Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
seinajoki.fi



Kuvat ovat itse ottamiani.



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit

  1. Kyllä on kauniit kuvat Viisasten kivistä! Minäkin olen usein ajanut niitten ohi, enkä ole pysähtynyt tarkemmin katsomaan, mutta ensi kerralla varmasti teen niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä päätös sinulta! Kyllä sileä, kirkas teräs on kaunis pinta.

      Poista

Lähetä kommentti