Kukkia Sinulle!

Leskenlehdet, Aino Kaarina Pajari, 2016

Kukkia sinulle, isoisoäitini Maija! Synnyit vuonna 1847 ja kuolit vuonna 1944, elit siis kunnioitettavat 97 vuotta. Emme koskaan tavanneet, mutta olen kuullut sinusta äidiltäni. Olit hänelle tärkeä henkilö. Asuit poikasi (=isoisäni) perheessä ja sinulla oli aikaa olla lastenlastesi kanssa. Annoit heille hyviä elämänohjeita ja ohjasit luottamaan Taivaalliseen Isään. Yhdeksästä lapsestasi seitsemän muutti yksi toisensa jälkeen Amerikkaan, kaksi palasi takaisin, toinen heistä oli isoisäni. Yksi lapsesi kuoli neljävuotiaana ja miehesi vuonna 1895, joten leskeysvuosiasi oli 49. Elitte pientilallisen maalaiselämää. Annoit sitkeän pohjalaisen naisen mallin: meitä eivät kohtalon tuulet kaada.





Sinivuokot, Aino Kaarina Pajari, 2016

Kukkia sinulle, isoäitini Sanna! Äitini oli sinun esikoisesi. Sinut tapasin lapsena ja minulla on muistona ihana kuva, jossa seison kolmevuotiaana sinun ja isoisän kanssa käsi kädessä talonne pihalla. Elit vuosina 1887-1957. Kiitos, että olit läsnä, kun minä näin päivänvalon kotonani helmikuun pakkasilla. Kasvatit yksitoista lasta, joista kaikista tuli ahkeria ja vastuuntuntoisia ihmisiä. Heistä ei kukaan muuttanut ulkomaille.



Puna-ailakit, Aino Kaarina Pajari, 2016

Kukkia sinulle, äitini Aini! Ihailen sinua. Kestit sota-ajan pelon ja puutteen ajan pienen poikasi kanssa miehesi ollessa viisi vuotta sodassa. Osasit iloita, kun sait hänet elävänä takaisin. Saitte vielä kaksi lasta ja teit kaikkesi perheesi eteen. Emme osanneet kiittää sinua eläessäsi, minkä olisit kyllä ansainnut - miksi se on niin vaikeaa ja ymmärrys tulee vasta kun on jo myöhäistä. Toivottavasti näet nämä kukat sinne jonnekin. Et aikanaan saanut käydä kouluja, mutta sinulla oli runsaasti sydämen sivistystä ja kannustit meitä lapsiasi opintielle.



💗💗💗

Nämä kuvat ja kukat ovat Kukkia sinulle -sarjasta Esbjergin puistosta Kortepohjasta. Terästankojen päässä on värikkäitä akryylikukkia. Ne on taiteillut Aino Kaarina Pajari, joka on syntynyt vuonna 1957 Tervolassa ja asuu ja työskentelee Jyväskylässä. Hän on saanut taidekoulutuksen Kankaanpään ja Lahden taidekouluissa. Hänen teoksiaan ovat myös Rantaraitin 7-osainen graniittiteos "Kiveenkirjoitetut"  ja Dynamon IT-rakennuksen aulassa oleva 19-osainen "Aivomyrsky" (grafiikkaa carborundum-menetelmällä). Niistä ehkä myöhemmin lisää.

Esbjergin puisto on saanut nimensä tanskalaisen ystävyyskaupunkimme mukaan. Tämä on melko uusi puisto lähellä Kortepohjan Ylioppilaskylää. Sinne voi mennä paitsi ihailemaan näitä ikikukkia myös treenaamaan kuntoilutelineillä. Suosittelen tätä pyöräretken taukopaikaksi juuri nyt pyöräilyviikolla mutta myös koko kesäkaudeksi.


Esbjergin puisto

Äitienpäivätunnelmissa Silminkokija




Lopuksi vielä kukka sinulle, lukijani!

Kirjoitin Risto Pentikäisestä 24.4.19 otsikolla Voittoisa teräsmies ja mainitsin hänen uusimmasta teoksestaan Horsma Seinäjoen torilla. Tässä YLEn alueuutisista televisioruudulta otettu kuva. Omistan sen teille kaikille, jotka luitte tänne saakka. Tulkaa toistekin kanavalle!





Horsma, Risto Pentikäinen. 2019



















Kuvat ovat itse ottamiani.


Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset (Jyväskylän Taidemuseo)
akpajari.com


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'


3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit