Kehä Vihreä

Jyväskylän kaupunki yrittää kovasti kehittää vihervyöhykettä keskustan ympärille. Sille on annettu nimi Kehä Vihreä. Tarkoituksena on houkutella ihmisiä kiertämään reittiä vaikka pätkä kerrallaan ja näin kohentamaan kuntoaan ja henkistä hyvinvointiaan. Se kiertää Yliopistolta Harjun, Taulumäen, Tourujoen ja Lutakon kautta kaikkiaan noin kymmenen kilometriä.

Monelle vielä tuntematon alue on Mataraisenpuisto, joka alkaa Sepänkadun ja Rajakadun kulmauksesta. Sinne askeleet kannattaa suunnata vielä ennen lumen tuloa.


Green GPS, Jukka Silokunnas, 2018, katumaalaus

Ennen lumen tuloa siksi, että tämä hieno maastokuvioinen väriteos asfaltilla nimeltään Green GPS  peittyy lumeen talven ajaksi. Maalaukset johdattelevat Mataraisen puistoon Sepänaukiolta. Työn on suunnitellut Jukka Silokunnas, joka on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja asuu Jyväskylässä. Hänen teoksensa voivat olla graffiteja, videoita tai ympäristötaideteoksia.



Kolo, Elina Ahonen, 2018




Green GPS:n varrella on keltainen häkkyrä, johon saa mennä sisään istuskelemaan. Töhriminen sen sijaan ei ole suotavaa, mutta niin vaan joku on jo käynyt laittamassa puumerkkinsä teoksen kylkeen. Ei hyvä.  Tämä teos on Elina Ahosen Kolo. 



Pallopeli, Hilda Kozari, 2018


Mataraisenpuistossa voi levähtää penkillä, joka muodostaa taideteoksen Pallopeli. Siinä on palloja, joiden alle pitäisi katsojan lähestyessä syttyä valo - sitä en kesän valossa nähnyt, joten uusi yritys on tehtävä syksyn pimeillä. Puuosat on käsitelty tervalla, jonka pitäisi tuoksua - siitä ehkä tuntui häivähdys. Teoksen suunnittelija on unkarilaissyntyinen, Helsingissä työskentelevä taiteilija Hilda Kozari (s. 1964 Szombathely). Tämänkin teoksen kohtalona on peittyä talvella lumeen.






Sepänkeidas, yhteisötaideteokset, 2017




Sepänaukion laidassa on ryhmä värikkäästi maalattuja pylväitä koristamassa Kehä Vihreän väylää. Teokset samoin kuin alikäytävän seinien mosaiikkieläimet on suunniteltu yhdessä taiteilijoiden Pertti Karjalainen, Tuomas Hallivuo, Minja Revonkorpi ja Johanna Pisto ja Keski-Palokan koulun, Puistokadun päiväkotikoulun, Tikkalan koulun ja Jaroslavlin taidekoulu Canzonen yhteensä 200 oppilaan kanssa. Hienoa, että koululaiset pääsevät jo nuorella iällä tekemisiin taiteiden kanssa.





Etäisyydet ystävyyskaupunkeihin
Tienviitat Sepänaukiolla


Näin kukki niitty
Mataraisenpuistossa kesän alussa.





Mataraisenpuistosta kannattaa suunnata vielä Tuomiojärven rantaan Viitaniemen tai Taulumäen puolelle.  Tämä on hieno moniaistinen reitti ihan keskustan tuntumassa.  Kehä Vihreä on merkitty osalle matkaa vihreillä opasteilla. 





Lähteet:
wikipedia.org


Kommentit ovat tervetulleita.



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. Klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa.

2. Valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!).

3. Kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit