Etsivä löytää!



Olen tiennyt, että Keltinmäen sunnalla on luonnonnähtävyys, Kammarinmäen luola, mutta en ole löytänyt sinne menevää polkua. Jyväskylän ulkoilukarttaankaan sitä ei ole merkitty. Jo vuosia olen kysellyt tietämiltäni luontoihmisiltä, mistä sinne mennään. Moni ei ole siitä tietoinenkaan ja ne, jotka ovat kuulleet, eivät ole osanneet neuvoa.



Yrityksen ja erehdyksen sekä puhelimen retkikartan ja sen "olet tässä" -pallukan avulla pääsin viimein "jyvälle" ja löysin paikan.

Aurinkoisena syyskuun lauantaina ajoin Kotalammen liikuntapuiston laidalle ja lähdin kiipeämään pientä kapeaa polkua - ei siis sitä laveaa tietä, joka  vie Ladun majalle, vaan ilmoitustaulun takaa alkavaa jyrkkään ylämäkeen johtavaa oikeaa kunnon metsäpolkua.

Ilma oli juuri sopiva tällaiseen patikointiin. Pelkäämiäni hirvikärpäsiäkään ei niskaan tunkeutunut, joten olo oli mahtava.







Rinteen isot kivet olivat sammalten peittämät, kuin kyykyssä olevaa metsän väkeä.

Vain kahdenlaista linnunlaulua kuulin. En tunnistanut, mutta kuvailisin, että ensimmäinen oli iso lintu ja toinen oli pikkulintu.








Ennen pitkää tulin keskellä metsää risteykseen, jossa oli kyltti "Pop-up Polku". Siinä yhtyivät polut Roninmäentieltä, Kultalakintieltä ja Kotalammelta. Infotaulu kertoi, että Kammarinmäen reitti on merkitty sinisin nauhoin.

Nyt oli turvallista jatkaa matkaa. Pienen matkan päästä olinkin jo mahtavan kallioseinän kohdalla, jonka lipan alla oli pieni, mutta kuitenkin suojaisa luola. Nuotion jäänteet kertoivat jonkun siellä tulistelleen.












Olin iloinen löydettyäni tämän salaisen paikan. Otettuani kuvat jatkoin matkaa koko kierroksen seuraten sinisiä nauhoja.

Kuului vain tuulen suhinaa lehtipuissa. Muita kulkijoita ei ollut, vain yhden oravan erotin kaukana edessäni häntä pystyssä ja loppumatkasta vastaan tuli pieni musta otus. Pitihän siitäkin kuva ottaa. Marjoja ei näkynyt ollenkaan ja sieniäkin vain vähän.






Olin tyytyväinen retkeeni ja suosittelen reittiä muillekin. Vielä on hyvää syksyä jäljellä luonnossa kulkemiseen. Talvella tuohon luolaan muodostuu upea jäätikköseinä. Sen bongaamisen voisi ottaa seuraavaksi tavoitteeksi. Parhaiten paikalle pääsee ehkä Kultalakintien parkkipaikalta. Kotalammen suunnassa polku on kivinen, siellä pitää olla varovainen.





Hyvää syksyä jokaiselle tämän blogin lukijalle!

Onko sinulla tiedossa jokin vastaava luontokohde lähiseudulla? Voit laittaa vinkin kommenttikenttään.









Kuvat ovat omia otoksiani.

Kommentit ovat tervetulleita.

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. Klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa.

2. Valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!).

3. Kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit