Kaamos yllämme


Vuoden pimeimpään aikaan sopii esitellä musta teos, joka painaa kuin kaamosmasennus.

Yö, Kain Tapper, 2003, om. Jyväskylän kaupunki,
kuvassa kesäisessä valossa

Jyväskylän Kirkkopuiston laidalla on tämä Kain Tapperin käsialaa oleva veistos , massiivinen musta graniittimöhkäle, joka on löytynyt Muuramesta. Taiteilija on työstänyt sitä sahaamalla paloja pois ja kiinnittämälllä sitten tilalle uudet palat kivitapeilla. Näin pintaan on saatu eloa. 

Teos on Jyväskylä Seuran aloitteesta tilattu Tapperilta. Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto, julkisyhteisöt ja yritykset ovat osallistuneet sen rahoittamiseen. Havaintojeni mukaan lapset kiipeilevät mielellään teokseen - onko ihme, jos sen muotoon on sisällytetty myös muisto Tapperien lapsuuskodin Varma-hevosesta.

Kain Tapper syntyi Saarijärvellä 1930 ja kuoli Helsingissä 2004. Hän opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Suomen Taideakatemian koulussa Helsingissä. Tapperin veljessarja on omaa luokkaansa Suomen taide-elämässä: Kain kuvanveistäjä, Harri ja Marko Tapio kirjailijoita, Yrjö lavastaja. Juhola, heidän lapsuuskotinsa Saarijärvellä, on kesäisin ajoittain avoinna vierailuille.

Kuvanveistäjänä Kain Tapper suosi abstrakteja muotoja, vaikka hänen lähtökohtansa oli luonto. Materiaaleina hän käytti puuta, luonnonkiveä ja metallia. Urallaan hän saavutti mm. taiteilijaprofessuurin 1972-77, Pro Finlandia -mitalin 1976, Vuoden taiteilija -nimityksen 1981, professorin arvon 1990 ja akateemikon arvon 1996. Siis suuri keskisuomalainen.  Arvioinneissa hänet mainitaan kuvanveiston uudistajana, jolle tärkeää olivat teoksen muoto, pinnan struktuuri, patina ja viiva.


Horisontti, Kain Tapper
Toinen Kain Tapperin työ Jyväskylässä löytyy yliopiston päärakennuksen sivukäytävän yltä. Horisontti on uskoakseni harvan huomaama. Laitan kuvan tähän, jotta voit käydä etsimässä sitä, kun ovet taas aukeavat.

Tämäkin teos on tumma, minimalistinen veistos. Kyllä siitä horisontti erottuu.

Yliopiston näyttelykeskus Soihdussa on huomattava taidekokoelma näyttellä. Jyväskylästä syntyisin ollut varatuomari Jorma Tissari lahjoitti yliopistolle taidekokoelmansa, joka käsittää satakunta 1900-luvun suomalaisten taiteilijoiden teosta. Suosittelen käyntiä siellä. Aukioloajat ke-pe klo 12-17 ja la klo 12-16. Vapaa pääsy.






Jean Sibelius, Kain Tapper, 1964

Hämeenlinnassa Sibeliuksenpuistossa on Kain Tapperin tekemä näköispatsas säveltäjämestari Jean Sibeliuksesta. Siinä nuori Sibelius seisoo ryhdikkäänä toinen käsi taskussa. Puistossa on myös "soivia penkkejä", jotka eivät enää syksyllä siellä käydessäni olleet toiminnassa.
















Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
Yle arkisto

Kommentit