Metamorfoosi


Jyväskylän yliopiston rinteessä arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemien rakennusten välissä on mielenkiintoisen näköinen teos. Sen nimi on Metamorfoosi ja tekijä kuvanveistäjä Raimo Heino. Siinä näen ensiksi vähän Henry Mooren vaikutusta, mutta sittenkin omaleimaista kulmikkuutta. Aikaisemmin olen esitellyt Heinolta kaksi teosta Jyväskylässä: Väinö Voionmaa (18.11.19) ja Rumat, uteliaat ja hyväntahtoiset (9.9.19).


Metamorfoosi, pronssi, laatta graniittia, Raimo Heino, 1978

Suoraan edestä päin katsoessa siitä hahmottuu puristin, jonka välissä muodonmuutos tapahtuu pakotettuna. Etsin sitten Wikipediasta, mitä käsitteestä muodonmuutos kirjoitetaan. Löysin mielenkiintoista tietoa. Seuraavassa suoraan sieltä lainattua tekstiä.

Metamorfoosi eli muodonmuutos voi viitata esimerkiksi seuraaviin:
- täydellinen tai osittainen muodonvaihdos eläintieteessä: toukka - (kotilo) - aikuinen
- geologiassa kivilajien kiderakenteen ja mineraalikoostumuksen muuttuminen paineen ja lämpötilan kasvun seurauksena
- tarinoissa ihmisen tai eläimen muuttuminen toiseen muotoon
- Kafkan teos
- Oidiviuksen teos.

Näistä minua alkoi erityisesti kiinnostaa tuo geologinen muodonmuutos, onhan veistoksissakin kysymys kivilajeista. Metamorfoottisia kivilajeja ovat esimerkiksi gneissi, kvartsiitti, marmori ja vuolukivi. Ne ovat olleet alkujaan sedimentti- tai magmakivilajeja, joissa on tapahtunut muutoksia tyypillisesti kiderakenteessa tai kemiallisessa koostumuksessa. Suomessa tällaiset kivilajit ovat yleisiä. (Wikipedia)

Mutta nyt takaisin tuohon patsaskuvaan. Tekee mieli nähdä siinä myös aineeton muodonmuutos. Ihminen, joka joutuu hankalaan elämäntilanteeseen, on kuin puristimessa. Sydäntä painaa, ahdistaa, ei näy poispääsyä. Sitten kun tilanne selkiytyy tavalla tai toisella, elämä taas maistuu, kaiken näkeekin uudessa valossa, on kiitollinen pienistäkin ilonaiheista. On kuin uusi ihminen. - Viime päivien uutisvirrasta nousee yhtenä ahdistavana aiheena nuorten urheilijoiden kokemat valmentajien vääränlaiset ja kohtuuttomat toimintatavat. 

Kuvanveistäjä Raimo Heino (1932 - 1995) kävi Suomen Taideakatemian koulun ja valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta kuvaamataidon opettajaksi 1963. Hän toimi opettajana oman taiteellisen työnsä ohella. Pro Finlandia -mitali hän sai vuonna 1985. 

P.S. Ajankohtainen kirjauutuus: Ian Mc Ewanin Torakka. Tarina kertoo torakasta, joka muuttaa muotoaan, herää ihmisenä ja huomaa olevansa pääministeri, jonka on ratkaistava Brexit-ongelma. En ole lukenut sitä, mutta radiosta kuulin kääntäjä Jaakko Kankaanpään haastattelun aiheesta. Vaikutti mielenkiintoiselta. Käänteinen tapaus verrattuna Kafkan teokseen. 


Kuvan olen itse ottanut.

Lähteet:
Wikipedia
Jyväskylän julkiset taideteokset




Kommentit