Kankaan integroidut taidekohteet

Jyväskylän Kankaan lakkautetun paperitehtaan maille on rakennettu uusi asuinalue, jossa taidetta on liitetty kiinteästi rakenteisiin. Alueella on käytössä ns. prosenttiperiaate eli rakennuskustannuksista yksi prosetti tulee osoittaa taideprojekteihin, joko näkyviin teoksiin tai tapahtumiin.

Alueen pysäköinti on keskitetty halliin, jonka seinät ovat iso taideteos.  Jyväskylän kartta on sommiteltu elämykselliseksi pinnaksi  ilman räikeitä värejä tai muuta silmiinpistävää. Tyypillisen tylsän betonisen autohallin sijaan tämä tuo alueelle erityisyyttä ja kohottaa arkisen asian kuten pysäköinnin vaatiman tilan uudelle tasolle. Minun silmääni sopii hyvin, että autot ovat näkymättömissä asuinalueella, mutta asukkaille etäisyys kotioven ja auton välillä voi olla hankala. Pimeänä vuodenaikana valo siivilöityy sisältä ulos seinän reikäisten osien läpi ja tällöin se saa aivan uudenlaisen ilmeen.



 Kartastoja, taiteilijapariskunta Jaakko Niemelä & Helena Hietanen,
2 isoa julkisivua 2018,
Sisätiloissa opastemaalaukset Leikkiä kartalla, ympäristötaiteilija Kaisa Berry,
Pergamentti-pysäköintitalo, Kangas, Jyväskylä

Kankaanpään taidekoulusta valmistunut taiteilija Jaakko Niemelä (s. 1959) käyttää teoksissaan materiaalin lisäksi valoja ja varjoja. Hänen uralleen mahtuu teoksia grafiikasta tilateoksiin, videoteoksiin ja julkisiin teoksiin. Lähtökohtina töihin ovat henkilökohtaiset kokemukset, erilaiset tilat ja rakenteet. Tämä Jyväskylän Kankaan pysäköintitalon työ on suurin Jaakon ja Helenan töistä tähän asti. Viimeaikaisia aiheita ovat lisäksi olleet meri ja laivat, jotka ovat hänelle luopumisen, surun ja kaipuun vertauskuvia. Hänen piti olla mukana tänä vuonna Helsinki Biennaalissa, mutta se on siirretty vuodella eteenpäin ja syynä taaskin se korona. Mutta ensi vuonna Helsingin Vallisaaressa 12.6. - 6.9.2021, jos Luoja suo.

Kuvanveistäjä Helena Hietanen (s. 1963) tekee valo- ja tilateoksia. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella. Hän on käyttänyt töissään moninaisia materiaaleja, jopa hiuksia ja kumia. Häntä kiinnostaa valon vaihtelu ja sen heijastuminen erilaisilta pinnoilta. Helena Hietanen on saanut teoksiaan esille ulkomaillekin, mm. Venetsian biennaaliin vuonna 1997. Kuvataiteen valtionpalkinnolla hänet on palkittu vuonna 1999. Hänen suunnittelemansa on Millenium-teknologiapalkinto "Huippu".




Symbioosi, Virranvarsi, Anna Ruth, 2016



Kanadasta Jyväskylään kotiutunut taiteilija Anna Ruth (s. 1975) on saanut suunnitella yhden kerrostalon taideteoksen. Hän on koristanut korkean ikkunan vihreillä kasviaiheilla. Ikkunasta kuvastuu viereen paperitehtaan ajalta maamerkiksi jätetty tehtaan piippu. Anna Ruth on ollut monessa mukana Jyväskylän taide-elämässä taiteilijana, kuraattorina ja galleristina. Savon Sanomien haastattelussa 2019 hän kertoo: "Luonto, niin laaja käsite kuin se onkin, inspiroi minua taiteilijana. Tein pari vuotta sitten päätöksen, että pyrin olemaan tuottamatta taiteellani enää lisää materiaa. Koska haluan kuitenkin piirtää ja maalata, on ratkaisuni ollut tehdä maalauksia seinäpintoihin. Siksi olen viime aikoina tehnyt paljon seinämaalauksia erilaisiin julkisiin tiloihin." Hänellä on työn alla Jyväskylään pian valmistuvan uuden keskussairaalan 5.-7. kerrosten seinäprintit. Anna Ruth on valmistunut taiteen maisteriksi Cornouaillen Taideakatemiasta Ranskasta. 



Abstraktio, Mika Natri, 2017
lasitetut väritiilet

Kuvataiteilija Mika Natrin teos sijoittuu kerrostalon seinään ja koostuu milloin harvempaan milloin tiheämpään sijoitetuista lasitetuista väritiilistä. Mika Natri on syntynyt Säynätsalossa vuonna 1969 ja toimii Turussa kuvanveiston, maalauksen, installaatioiden ja julkisten teosten parissa. Turussa hän opiskelikin valmistuen Turun Taideakatemian koulutusohjelmasta vuonna 2003. Kuten tässäkin Jyväskylän Kankaan teoksessa, häntä viehättävät värit, erilaiset tekstuurit ja luonnonmuodot. Hän sanoo: "Tekijälleen taide aiheuttaa suurta ahdistusta, mutta samalla se tuo myös suurta iloa ja helpotusta." Hän on ottanut teoksillaan kantaa tämän ajan ongelmiin kuten ilmaston lämpenemiseen, ekokatastofeihin ja materialismiin.


Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:

www.taiko.art
savonsanomat.fi
matkalla.keskisuomentaide.fi
kuvataitelijamatrikkeli.fi
wikipedia.fi
helsinkibiennaali.fi
ksshp.fi




Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit