Leipää Hankasalmelta

18.4.2021


Leipä on symboli kaikkelle, mikä ihmiselolle on välttämätöntä. Joka kolkassa maapalloa on omanlaisensa leipä ja sen valmistuspaikka ja -tapa. Oli ilo käydä Hankasalmen kotiseutumuseon Hallan tuvassa eilen seuraamassa taitavien emäntien leivän valmistusta keskisuomalaiseen tapaan. Ruisleipiä ja rieskoja valmistettiin kahdessa isossa leivinuunissa, joista hohkaava lämpö tuntui tosi mukavalta. 


Tilaisuus liittyi tänään vietettävään Keski-Suomen päivään - maakunnan nimi mainittiin tiettävästi ensimmäisen kerran sanomalehdessä 18.4.1856 piirilääkäri Wolmar Schildtin kirjoituksessa - ja keskisuomalaisuutta juhlitaan yleensä koko viikko erilaisin tapahtumin. Tänä vuonna tilaisuudet olivat koronarajoitusten vuoksi rajalliset.




Yleisöä kertyi paikalle runsaasti maskit kasvoillaan ja leivät varattiin nopeasti loppuun, niin haluttua on vastapaistettu paikallisista jauhoista valmistettu leipä. Me toispaikkakuntalaiset jäimme ilman maistiaisia, mutta retki oli silti antoisa. Rieskan aineosat olivat litra kylmää vettä, ruokalusikallinen suolaa ja kilo ohrajauhoja, nekin kylmänä. Paistolämpötila oli yli 250 astetta ja -aika 10-15 minuuttia. Ruisleivän teko oli aloitettu jo edellisiltana taikinan valmistuksella. Paistopäivänä leivät muotoiltiin ja kohotettiin, paistoaikaa tarvittiin tunnin verran. Tällaisia perinnetapahtumia toivoisi museoon useamminkin.


Nyrkkirieskat valmiina

Hankasalmen kotiseutumuseolla kannattaa käydä kesän aukioloaikoina. Paikalle on siirretty mm. savutupa, savusauna ja luhtiaitta. 

Ruislimput saavat vielä kohota

Hallan tupa

Hankasalmen kirkko on Josef Stenbäckin
piirtämä, valmistunut 1892


Vaikka Hankasalmi on pieni pitäjä, siellä on paljon tarjottavaa matkailijalle. Keski-Suomen museon alainen Pienmäen talomuseo on toinen vanhoista asumuksista kiinnostuneille sopiva käyntikohde. Venekosken kesäteatteri toimii, kunhan yleisö taas pääsee paikalle. Sepän Gallerian savipaja on avoinna "aina kun ovat paikalla". Lomakeskus Revontuli tarjoaa monenlaista aktiviteettia, golfkenttä, hotelli, ravintola, viihdettä. Häkärinteillä lasketellaan talvella. Legendaarinen tapahtuma on Kihveli soikoon - skifflemusiikin festivaali on kesällä.

Joku voi ihmetellä, miksi tähän taidepainotteiseen blogiin ilmestyi leipäaiheinen postaus. Mielestäni leivän teko on yhtälailla taidetta. Tekijän pitää tuntea materiaalinsa ja valmistustavat ja hänelle on tärkeää, että lopputulos on paitsi maistuva myös muodoltaan halutun lainen. Minulla tätä taitoa ei ole, niinpä kunnioitan suuresti leipureita.

Eräästä lehdestä luin, että näyttelijä Ville Haapasalo on perustanut Puumalaan leipomon, jossa valmistetaan georgialaisen perinteen mukaista hatsapuria, juustolla täytettyä leipää. Kotoiselle leivällemme tulee kaiken aikaa uusia kilpailijoita, meillä on jo pitaa, pitsaa ja tortillaa ynnä muuta nuorison suosimaa. Toivottavasti omat ravinteikkaat leipämme pysyvät kilpailussa mukana, jotta ne eivät jää vain museoiden perinnepäivän erikoisuudeksi.


Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:
Wikipedia


Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.








Kommentit