Aistit avoinna

 


Toivolan Vanha Piha Cygnaeuksenkadulla on vireä liike- ja kulttuurikeskus. Sinne on siirretty  Keski-Suomen museon käsityöläiskodit, joissa voi vierailla aukioloaikoina. Käsityöliikkeet ja ravintolat ovat suosittuja ja ne järjestävät pihalla silloin tällöin mm. musiikkitilaisuuksia.

Syksyn kohokohtia Jyväskylässä on ollut jo kymmenen vuotta Valon kaupunki -viikonloppu, joka on pidentynyt jo viikon mittaiseksi. Kymmenettuhannet ihmiset vaeltavat illan pimeydessä kohteelta toiselle ja saavat samalla päivän liikunta-annoksen. Yksi kohde on edellä mainittu Toivolan Vanha Piha. Syksyllä 2023 se oli kauniisti valaistu ja Kari Alosen Pirunpelto höyrysi salaperäisesti. Siihen on liitetty Olga Kolarin runo:

Muuttuisinpa 
pirunpeltojen järkäleiden sisareksi
nauraisin päin myrskyjä
en tuntisi sateen iskuja
odottaisin lumenpeitteen alla
kevään tuloa
jolloin raskas panssari sulaa pois
ei mikään voima saisi
siirtymään paikasta missä päätin olla
vartioimassa metsänreunaa
ikipuiden kasvua
vuosisatojen kulkua 

Pirunpelto-nimitystä käytetään kiviröykkiöistä, jotka ovat syntyneet jääkauden sulamisvesien työntäessä kiviä edellään. Joihinkin paikkoihin niitä sitten kertyi kuin pelloiksi.

Valokohteita valoviikolla löytyy pitkin kaupunkia Kankaalta ja Tourujoelta Jyväsjärven rantaan sekä puistoissa ja talojen seinillä sillä välillä. 


Samuli Alosen City-hirvi ja Kari Alosen Pirunpelto (2021) 


Kari Alosen alku taiteilijana piti sisällään paljon protestihenkistä taidetta byrokratiaa vastaan. Niitä teoksia on nähtävillä Pykälistössä junanvaunuihin sijoitetussa näyttelyssä. Jatkossa hän on tehnyt sävyisämpiä teoksia, joiden taustalla on kuitenkin syvällisiä ajatuksia. Minua puhuttelee erityisesti Jyväsjärven rannassa oleva Kajo, kivistä tehty teos, jossa valo kajastaa kivien välistä kertoen, että aina on toivoa, kiven sisälläkin. (Ks. blogi 21.9.19)

Jyväskylän Vanhan Pappilan pihassa on Kari Alosen teoksia kauniisti valaistuina. Näiden Kuurankukkien synnystä kertoo kyltti: "Muisto lapsuudesta, jossa pakkasyön jälkeen ikkunaan ilmestyneiden kukkasten kiteiset terälehdet heijastelevat talviauringon valoa."



Kuurankukkia, Kari Alonen (2019-2023)

Muutamia kuvia vuoden 2023 syksyn Valon kaupungista muistoksi - emme tiedä onko tänä vuonna varaa järjestää tapahtumaan näin laajana.

Lounaispuistosta

Sieniä Kauppakadulla



Tämä Valomato oli Toivolan Vanhalla Pihalla, mutta mönkii nyt Pykälistössä tekijänsä Samuli Alosen ja hänen isänsä Kari Alosen Design Alonen-valoveistospuistossa. Vahva suositus vierailuun sinne.


Toivolan Vanhalla pihalla on myös teräksestä muotoiltu Convallaria eli Kieloa kuvaava teos. Yritin selvittää sen tekijää, mutta en saanut vastausta. Viereisessä kyltissä lukee "By Sharp", mutta en tiedä sen merkitystä. Siispä etsintäkuulutus voimaan: kenen teos tämä on?

Convallaria by Sharp


Valon kaupunki -tapahtuma osui vuonna 2023 täyden kuun aikaan. Siksi päätän tämän postauksen kuvaan täysikuusta ja Alvar Aallon suunnittelemasta teatteritalosta. Hyvät lukijat, iloista kevään odotusta valon voittaessa taas pimeyden!

Jyväskylän kaupunginteatteri






Kuvat olen itse ottanut.
Lähteenä ovat olleet paikalliset sanomalehdet.

Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa alla olevaa kommenttikenttää ensin, "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit