Muraaleista Valoa

 Muutamia Jyväskylän muraaleja esittelin jo blogissani 27.8.2020 "Muoti-ilmiö muraali". Niiden maalauksessa täällä on kunnostautunut erityisesti kuvataiteilija Jaakko Valo (s. 1954 Kaustinen). Hän on valmistunut Lahden taidekoulusta 1976 ja vuonna 2015 hänelle on myönnetty taiteilijaeläke. Olen nyt käynyt kuvaamassa hänen myös kauempana keskustasta olevia teoksiaan. Ne tunnistaa Jaakko Valon tekemiksi abstraktisten sommitelmien ja yhteensointuvien värien ansiosta. Voi aidosti sanoa, että kuvat lisäävät rakennusten arkkitehtuuriin sopivaa arvokkuutta ja omaleimaisuutta sekä asukkaille arvattavasti viihtyisyyttä. Taidemuseon sanoin: "hänen teoksensa ovat maalattua arkkitehtuuria, joka noudattaa ympäristönsä muotokieltä".



Metsäkatu 22, Kypärämäki, 1989

Jyväskylän vanhoissa kaupunginosissa ei juuri ole julkista taidetta toisin kuin esimerkiksi uudemmilla asuinalueilla Lutakossa ja Kankaalla, joissa rakentamiseen on liitetty prosenttikulttuuri. Kypärämäki-Köhniö on rakentunut pääasiassa sodan jälkeisestä rintamamiestalojen tarpeesta. Sen omakotitalot isoine puutarhatontteineen muodostavat viehättävän alueen, myöhemmin sinne on rakennettu myös kerros- ja rivitaloja. Yksi niistä on tämä Metsäkadun kerrostalo, jonka seinämaalaus yllättää kaupunginosassa harvinaisena taide-elämyksenä ja nimenomaan näin harmonisena toteutuksena.



Viides vuodenaika, Haperontie 2-4 Keltinmäki, 1985

Keltinmäestä löytyvä Jaakko Valon seinämaalaus avautuu kadulle päin, mutta välissä on puita, jotka estävät sitä näkymästä täydellisesti. Kaunis teos, mutta  paikassa, josta sitä on vaikea hahmottaa. Luulenpa, etteivät talon asukkaatkaan sitä juuri huomaa, sillä se on sivuseinällä, ei sisäänkäynnin puolella. Keltinmäen asuinalue rakennettiin pääasiassa 1970-luvulla ja se on kerrostalovaltaista seutua. Muita ulkotaideteoksia en alueella tiedä olevan.



Kilpisenkatu 4, 1994

 Tämä raikas Jaakko Valon maalaus löytyy Kilpisenkatu 4:n seinästä. Täytyy tunnustaa, etten ollut havainnut sitä kadulla kävellessäni. Luin jostakin, että taloyhtiö ja taiteilija olisivat halunneet kirkkaammat tai tummemmat sävyt tähän seinään, mutta kaupungikuvasta huolehtiva taho oli määrännyt värit vaaleammiksi. Syynä oli kadun toisella puolella sijaitseva arkkitehti Alvar Aallon piirtämä teatteritalo - huomio ei saanut siirtyä siitä tähän taloon. Vuonna 2022 värejä on sitten hieman uudistettu kirkkaammiksi.



Seinäaate, Kauppakatu 2, 2021

Uusin Jaakko Valon Jyväskylälässä olevista seinämaalauksista on nimeltään "Seinäaate" ja se sijaitsee Kauppakatu 2:ssa. Sen 96 ruutua on toteutettu Tikkurilan värikartan 16:n sävyn maaleilla. Taiteilija suunnitteli tämän värikylläisen teoksen jo vuonna 1994, mutta vasta vuonna 2021 se sai toteutuksensa. Kaupunkikuvatoimikunta hyväksyi suunnitelman ja kaupunki osallistui myös kustannuksiin. Yllättävän nopeasti nämä teokset toteutuvat: tämäkin kahteen kertaan maalattu seinä valmistui noin viikossa. Taiteilijan apuna oli maalausurakoitsija.

Suunnitteluaatteestaan Valo sanoo, että hän ei halua teostensa hyppivän silmille, vaan olevan osa kaupunkikuvaa. Hänestä abstraktit seinämaalaukset kestävät aikaa paremmin kuin esittävät, koska niihin ei kyllästy niin herkästi. Wikipediassa Valon taide nimetään konstruktivismiksi ja hänet mainitaan kuuluvaksi Dimensio-taiteilijaryhmään. Hänen tuotannossaan on myös veistoksia (mm. betoninen Weimar-Chigaco Alban rannassa). Materiaaleina hän on käyttänyt teoksissaan betonin lisäksi puuta ja metallia.


Kuvat olen itse ottanut.
Lähteet: Jyväskylän julkiset taideteokset (Jkln Taidemuseo), Suur-Jyväskylän Lehti, Wikipedia


Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa alla olevaa kommenttikenttää ensin, "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit