Karhut heräävät talviuniltaan

Talvi 2018-19 on ollut aika merkillinen. Lumisateita on ollut paljon ja lämpötilat ovat vaihtuneet pakkasista vesisateisiin lyhyessä ajassa. Järviin ei ole tullut kunnon jääkuorta, kun lunta on niin paksusti. Nyt helmikuun lopussa lumet sulavat vauhdilla. - Ja kas, karhut heräävät talviuniltaan! 

Rajakadun kampuksella kuvanveistäjä Oskari Raja-ahon Tähystävä karhu on vuodelta 1930.



Oskari Raja-aho oli jyväskyläläinen kuvanveistäjä, s. 1899. Nuorena miehenä hän joutui isänsä kanssa vuoden 1918 sodan vankileirille. Hän pääsi sieltä pois ja kerrotaan, että hänen veistotaitonsa oli edesauttamassa vapauttamista. Kuvanveistäjänä hän ehti toimia noin kymmenen vuoden ajan, kunnes menehtyi tapaturmaisesti uintiretkellä vuonna 1932. Hänen hautapaatensa Jyväskylän vanhalla hautausmaalla on hänen itse veistämänsä naisfiguuri.

Muita Oskari Raja-ahon teoksia ovat Kirkkopuiston Kevät eli myös Aino-nimellä tunnettu patsas ja Kaupunginkirkossa oleva Pyhä Pietari.

Toinen karhu heräilee Pitkäkatu 1:n metsikössä. Sen sijainti on todella syrjäinen, kun läheiset entisen vanhainkodin rakennukset ovat tyhjillään. Minne sinä sijoittaisit tämän karhun?  Patsas on valmistunut vuonna 1961 Kalle Keskisen taidonnäytteenä. Valitettavasti en vielä löytänyt Kallesta itsestään tietoja.



Liikunnallista kaupunkielämää voi harjoittaa monin tavoin. Itselleni on tullut innoituksen lähteeksi suunnitella reitti siten, että voin bongata tiettyjä julkisia taideteoksia matkan varrella. Kohteeksi voi poimia esimerkiksi  eläinaiheisia patsaita, jonkin tietyn taiteilijan teoksia tai jokin uusi teos, jota ei ole ennen nähnyt.  Luulenpa, että useimmat meistä vain kulkevat niiden ohi kiinnittämättä mitään huomiota saatikka miettien, miltä ajalta tai kenen tekemä teos on. 

Tämän kirjoituksen suositus: tutustukaa tarkemmin lähellänne oleviin patsaisiin! Kiitos Jyväskylän kaupungille, joka on runsaasti sirotellut katsottavaa keskelle arkeamme!

Kommentit