EXIT

Olemme monella tavalla sidotut. Jo lapsesta lähtien meitä on ohjattu, kielletty tai käsketty. Työelämässä on tilanteita, ettei voi sanoa suoraan, mitä ajattelee. Parisuhteessa (lue: avioliitossa) toinen tai molemmat voi tuntea ahdistusta, josta haluaisi päästä. Eläkeiässä kahleeksi voi tuntea voimien ja tulojen vähenemisen. Ei ole enää paljoa vaihtoehtoja.

Mä tahdon ulos!

EXIT

Exit, Reijo Veijalainen, materiaali graniitti, rauta, messinki
Patsasbongarikin on päässyt kuvaan.

Tätä kirjoittaessani on hiljainen viikko. Lähestymme hetkeä, jolloin Jeesus vangitaan, tuomitaan ja ristiinnaulitaan. Me tiedämme, että Hän pääsi vapaaksi kuolinkääreestään ja että Hän antaa meillekin vapauden synnin taakastamme. Anteeksisaaminen ja anteeksiantaminen on kuin pääsisi kahleista irti ja lentoon. Tuntuu siltä, kuin jalat eivät pysyisi maassa, vaan tekee mieli hyppiä ja tanssia. Kuvittelen, että lintukin laulaa ilosta päästessään häkistä ulos.

Kohta tulee kuluneeksi kaksi kuukautta siitä, kun aloitin blogikirjoittamisen. Patsaat ovat alkaneet puhua minulle. Ajatuksia ja mielleyhtymiä tulee jatkuvasti. Lukijoita ei ole monta, mutta toistelen itselleni, että teenkin tätä ennen kaikkea itselleni. Tämänkertaisen tekstin omistan edesmenneelle veljelleni Raimolle. Hän pääsi maallisista kahleistaan kohta kaksi vuotta sitten ja on nyt perillä.

💗🙏

Exit-teos on Rantaraitin varrella Jyväsjärven rannalla Mattilanniemessä. Se on osa Jyväskylän ympäristötaidenäyttelyä vuodelta 2002. Tuohon näyttelyyn saivat teoksiaan ehdottaa kaikki Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsenet. Kaupungin tekninen palvelukeskus kustansi teosten materiaalit sekä niiden pystyttämisen ja ylläpidon. Erityinen toimikunta oli valitsemassa toteutettavia teoksia. Exitin nykyinen sijainti on erinomainen: sitä ei voi ohittaa huomaamatta.

Veistoksen tekijä on Reijo Veijalainen. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulun maalarilinjalta 1977, mutta ei ole päätoiminen taiteilija. Nettiä selaamalla löysin tiedon, että hän työskentelee palveluesimiehenä Jyväskylän vammaispalveluissa Kortepohjassa. Teoksissaan hän käyttää mielellään kierrätysmateriaaleja. Itse hän on sanonut Exit-teoksesta, että se kuvaa vapauden eri puolia ja ihmisen elinkaarta.

Kortepohjan toimintakeskuksessa hänen johdollaan ryhmä kehitysvammaisia on valmistanut Kirjakukko-teoksen, joka on hiljattain ripustettu pääkirjaston lukunurkkauksen seinälle. Käytöstä poistetuista kirjoista on sivuja taittelemalla koottu mielenkiintoinen kokonaisuus. Suuret kiitokset ja onnittelut tekijöille ja ohjaajalle!

Kirjakukko, Kortepohjan kehitysvammaisten ryhmätyö

Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
Wikipedia
www.jyvaskyla.fi


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.



Kommentit

  1. Tuota Kirjakukko-teosta olen usein ihastellut ja vienyt ystäviäkin sitä katsomaan. Exit on tuttu rantaraitilta, tosin nimeä en ole tiennyt. Jännä, että näin erilaisilla teoksilla on yhteinen ideoija.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti