Kivimiesten maailmasta

Jo tämän blogin toisessa postauksessa 27.2.19 jouduin umpikujaan. Esittelin Jyväskylän kaksi karhupatsasta, joista toisen tekijästä ei löytynyt tietoja peruslähteiltäni eli Jyväskylän taidemuseon teosluettelosta, ei kirjastosta eikä netistä. Lopulta sain vinkkejä eräästä Facebookin ryhmästä. Pitkäkadun varrella olevan karhun tekijä on Kalle Keskinen, itseoppinut kivenveistäjä Jyväskylästä. Hän eli 1899-1970 ja työskenteli  Sailon kivenveistämöllä ja Jyväskylän kaupungilla. Hän oli kaupungivaltuuston jäsen ja avusti monia Keljon kylän asukkaita mm. veroilmoitusten ja perunkirjoitusten laatimisessa. Karhuja hän veisteli vapaa-aikoina enemmänkin, hänen kotitalonsa pihassa on ryhmä, jota sain käydä kuvaamassa keväällä.




Kallen elinaikana kivityö oli arvostettua ammattimiesten työtä. Jyväskylässä oli useita kivilouhimoita ja kivestä valmistettiin hautakiviä, patsaita, portinpieliä, isoja kukkavaaseja kaupungin kukkaistutuksille, katukiviä, kilometripylväitä jne. Kalle Keskisen tekemä on mm. Harjukadulta Harjulle nousevien portaiden alapäässä oleva kukka-astia. Silloin kivityöt tehtiin täällä, ei tuotu Kiinasta.

Kivilouhimo Aittorinteellä
Kivilouhimoita oli mm. Aittorinteellä, Samulinniemessä ja Nenäinniemessä ja niiden jäänteitä on maisemassa edelleen näkyvissä. 

Jyväskylän kaupunki järjesti hätäaputöitä Aittorinteen kivilouhimolla. Työllistetyt toimivat ammattimiesten apulaisina naputtaen nupukiviä kaupungin katuja varten. Aittorinteeltä on louhittu myös Taulumäen kirkon kivijalan kivet vuonna 1918. Harjun portaat on myös tehty hätäaputöinä 1920-luvulla. Muita hätäaputöitä olivat tietyöt ja metsien ojitus.





Kivilouhimo Nenäinniemessä
Kun Kuokkalan alue liitettiin    maalaiskunnasta Jyväskylän kaupunkiin vuonna 1965, kivilouhimot lopetettiin "sopimattomina kaupunkiympäristöön". Aikoinaan ne työllistivät kymmeniä ihmisiä. Jyväskylän musta graniitti oli suosittua patsas- ja hautakiviainesta.

Olli Palonen kertoo Kuokkala-kirjassa: "Taiteilija Pauli Koskinen laati veistoksista kipsimallit ja Arvi Kekäläinen poikineen nakutteli niiden mukaan patsaita Leivonmäelle, Toivakkaan ja mihin milloinkin."





Kunnianosoitus kivenveistäjille, Kaj Liljeblad, 1991, Rantaraitti

Yllä oleva arkkitehti Kaj Liljebladin suunnittelema muistomerkki on osa Jyväsjärven rannassa olevaa kivimuuria. Siinä on kiven läpi menevä kivenveistäjän meisseli. Työ on tehty korpilahtelaisella kiviveistämöllä (siellä saa vielä toimia). Tämänkin ohi tuhannet kulkevat huomaamatta teosta - käykääpä etsimässä! Kuva on huonosta kulmasta otettu, mutta saa nyt kelvata.



Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
Janne Haikari: Nakertaen XVI kaupunginosa
Kuokkala-kirja, toim. Esa Sironen
Kalle Keskisen omaiset


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)

tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit