Kirkko on kuin puu

Jyväskylän kaupunki on laajentunut aikojen kuluessa ja niin myös seurakunta. Kirkkoja on rakennettu eri asuinalueille, jotta ihmisillä olisi kohtuullisen lyhyt matka sanankuuloon. Valitettava asia on, että nyt monet 1960- ja 1970-luvulla rakennetut kirkot eivät enää ole käytössä. Tämä on katoavaa Jyväskylää.



Lohikosken kirkko, valmistunut 1966
Lohikosken kirkon suunnitteli kaupunginarkkitehti Erkki Kantonen. Siinä on 250 istumapaikkaa. 

Kirkko on ollut käyttökiellossa sisätilaongelmien takia jo useita vuosia. Monet alueen asukkaat surevat pyhäkkönsä kohtaloa. Pihassa lojuvat kontit ovat surullinen näky.

Kirkon lopullinen kohtalo on vielä avoin. Osa sen taideteoksista on varastossa, mutta  Pauli Koskisen suunnittelema krusifiksi  on kuulemma vielä paikallaan.






Lohikosken kirkko ja etualalla näkyvä päiväkoti ovat Debrecenintien varrella. Debrecen on Jyväskylän unkarilainen ystävyyskaupunki.*

Kuvausretkelläni huomasin, ettei katua (se on kevyen liikenteen väylä) ollut mitenkään merkitty. Arvelin, että ystävyys on kaikessa hiljaisuudessa haudattu, ja kysyinkin kaupungin nettisivun kautta tilannetta. Sieltä vastattiin, että "käydään katsomassa, onko viitta tarpeen". Ilokseni huomasin muutaman viikon päästä, että kadunpätkä on nyt merkitty. Olisihan se noloa, että ystävyyskaupungille myönnetty huomio ei näkyisi luonnossa - karttaan se kyllä oli kaiken aikaa merkittynä.

Katua näkyy vähän kuvan alalaidassa. Kirkkoa ja päiväkotia vastapäätä on puistoa ja koulu.












Keljon kirkko, valmistunut 1979

Keljon kirkko on niin ikään kaupunginarkkitehti Erkki Kantosen suunnittelema. Se valmistui vuonna 1979 ja poistettiin käytöstä muutama vuosi sitten ja myytiin. Sille ei ole kuitenkaan löytynyt käyttöä ja se odottaa kohtaloaan. Myös siinä oli 250 istumapaikaa. 

Kirkon alttaritaulu oli Onni Kososen maalaama ja se on kuulemma nyt Korpilahden seurakuntakodin portaikossa.






Halssilan kirkko, valmistunut 1969

Halssilan kirkon suunnittelijat ovat Hannele Arantola, Antti Eskelinen ja Erkki Kantonen. Se on valmistunut vuonna 1969 ja niin ikään sisäilman vuoksi otettu pois käytöstä vuonna 2018.

Halssilan kirkko on korkealla mäellä ja näkyy kauas Päijänteelle maamerkkinä. 








Kotikirkoiksi miellettyjen lähikirkkojen poistuessa seurakuntalaiset helposti vieraantuvat kirkosta. Ei ole enää sitä tuttua pappia, joka on suvun lapset kastanut, ripille päästänyt, vihkinyt, kuolleet hautaan siunannut. Isossa seurakunnassa  työntekijät vaihtuvat tiheämpään ja tuntuu siltä, että kukaan ei jouda vastaamaan kysymyksiin. Kun joutuu etsiytymään kauempana oleviin kirkkoihin, tuntee ainakin aluksi olonsa orvoksi. Kukaan ei tule tervehtimään eikä kysymään, mitä kuuluu.


Virsi 949:
Kirkko olkoon niin kuin puu,
se kodin luona saakoon kasvaa.
Olkoon rukous ja riemu aina lehviensä alla.
Juuret työntäköön se maahan,
oksat korkeuksiin taivaan.
Hedelmää se saakoon kantaa,
suokoon lohdun, myötätunnon.




Puu voi vaurioitua, se vanhenee ja kaatuu tai kaadetaan. Se on kuitenkin vuosien saatossa lähettänyt siemenensä tuulen mukana ja niistä nousee uusia puita. Samoin on kirkon laita. Vaikka kirkkorakennukset vaurioituvat, vanhenevat ja jäävät pois käytöstä, se sana, jota niissä on viljelty aina jossakin kuitenkin itää ja alkaa kantaa Hengen hyviä hedelmiä, lähimmäisenrakkautta ja rakkautta luontoa, Luojaa ja Lunastajaa kohtaan. Siunausta sinulle, lukijani, tähän kasvukauteen.


*
Muita ystävyyskaupunkikohteita Jyväskylässä: 

ks. blogikirjoitukseni keväältä 2019 Kukkia sinulle ja Ystävyyttä yli rajojen


Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
wikipedia.org
Jyväskylän seurakunta



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit

  1. Viisas, sydäntä lämmittävä tulkinta ikävään, välttämättömään asiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kirkko on aina kirkko, ei samaa tunnetta koe kauppakeskuksen seurakuntatilassa.

      Poista

Lähetä kommentti