Rannalle tai saareen

Suomalainen elää kesällä ja muuna aikana kesää odottaen. Nyt se kaivattu kesä on täällä taas ja kaikki ihanuudet ulottuvilla: uimarannat, puistonpenkit, ruohokentät auringon ottoa varten, jäätelökioskit. Pitää vain päättää, minne mennä. Saareen vai rannalle?



Rannasta saareen - saaresta rantaan, Anne Alho

Aivan upean paikan löysin Säynätsalon rannasta, sieltä sataman ja uimarannan väliseltä alueelta Saunarannan puistosta. Rannalta aukeaa hieno vesimaisema, ulappa, joka kutsuu veneilemään. Toisaalta mieli tekee jäädä rantaankin vain katselemaan tätä ihanuutta.

Rannassa on moniosainen Anne Alhon työ Rannasta saareen - saaresta rantaan.

Teoksessa on mies ja nainen, toinen menossa saareen, toinen tulossa sieltä. Ja siinä he kohtaavat. Löytyykö yhteistä säveltä? Syntyykö liitto?









Järkiliitto syntyi, kun Säynätsalon kunta liitettiin Jyväskylän kaupunkiin vuonna 1993. 
Isona kalana liitossa oli vaneritehdas. Lutakossa toimineelle tehtaalle piti löytää uusi paikka kaupungin alueelta. Säynätsalossa toimi toinen yksikkö ja kun kunta ja kaupunki yhdistettiin ja tehtaat yhdistettiin, kaikki olivat tyytyväisiä, vai olivatko?

Säynätsalo on todellinen saaristokaupunginosa ja tunnettu erityisesti Alvar Aallon suunnittelemasta kunnantalosta ja hänen kesäasunnostaan  ns. koetalosta.





Rannasta saareen - saaresta rantaan, Anne Alho, 1997

Alhon teos on kaupunginvaltuuston tilaustyö Säynätsalon asuttamisen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Se on valmistunut vuonna 1997. Teoksessa on kahdeksan vanerista tehtyä kehystä (Schauman Woodin Säynätsalon tehtaan lahjoitus) ja kaksi pronssiveistosta vanerijalustalla.

Hahmot ja kehysten asettelu kuvaavat toisaalta kotiin tulemista, toisaalta lähtöä jonnekin. Monen portin läpi matka käy. Tämä taideteos herättää mielikuvituksen lentoon, mutta saa myös miettimään, mikä on tärkeää. Joku viisaus sanoo, että vain purjehtiminen on tärkeää. Minusta se on pakoa, paikalle jääminen, läheisistä huolehtiminen on arvokasta. Toisaalta huolenpito voi vaatia lähtemistäkin, jos työ niin vaatii...





Anne Alho (s. 1955 Joensuu, k. 2010 Jyväskylä) sai oppinsa Kankaanpään taidekoulun kuvanveistolinjalla. Hän työskenteli Jyväskylässä ja osallistui useisiin näyttelyihin eri puolilla Suomea. Olen aiemmin esitellyt hänen teoksensa Rondo (Hippoksella) ja Unelma (K-CM Seppälä yhdessä Harald Karstenin kanssa). 




Stavangerin puisto ja Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni taustalla

Yksi hieno kesäpäivänviettopaikka on Viitaniemessä. Kartassa tällä kohtaa on nimi Stavangerin puisto. En ole kuullut kenenkään sitä nimeä käyttävän enkä  ole nimeä missään opasteessa paikalla havainnut. Sen sijaan puhutaan Kasinonmäestä tai Viitaniemen rannasta. Stavanger on Jyväskylän norjalainen ystävyyskaupunki. - Nyt olen saanut esitellyksi kirjoituksissani kaikki ne paikat, jotka kaupungissamme on nimetty ystävyyskaupunkien mukaan (löytyvät blogista sen hakusanalla Ystävyyskaupungit).





Puistossa on kauniit istutukset ja ympärillä paljon avaraa tilaa. Lähellä on myös suosittu pieni uimaranta Tuomiojärven rannassa ja laituri, josta on yhteys Lehtisaareen. Kivat kevyen liikenteen polut kulkevat alueen poikki. Helmi lähellä keskustaa.







Toivotan sinulle, lukijani, oikein hyvää ja rentouttavaa kesää, oletpa sitten kotona tai saaressa, rannalla tai riippukeinussa. Kulje aistit avoimina, kuule linnunlaulut, aisti kukkien tuoksut ja tunne tuulen tai veden hyväily ihollasi, kerää voimia syksyyn. Kerro, oletko tehnyt jonkin löydön!


Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
wikipedia.org
Jyväskylän julkiset taideteokset



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit