Kotkassa osataan patsastella

Suomen kaupungeista Kotka on kunnostautunut puistojen ja patsaiden tuomisessa kaupunkilaisten iloksi ja turisteille matkailuvaltiksi. Kävin siellä pikaisesti viime vuonna ja otin muutamia kuvia. Siellä on tehty kartta, johon patsaiden sijainnit on merkitty ja muutamalla sanalla kuvailtu niiden taustoja. Sen avulla on mukava kiertää kaupunkia. 

Lehmusbulevardi sai Vuoden Ympäristörakennepalkinnon vuonna 2001. Suomen kuvanveistäjäliitto myönsi Veistospromenadille Pro Sculptura -mitalin vuonna 2004.

Tämän menestyksen takaa löytyy puistojen kehittäjä, Kotkan kaupunginpuutarhuri ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Hän suosii kierrättämistä työssään, ja kehottaa siihen myös kotipuutarhoissa. Esimerkiksi jos kasveistasi voit jakaa, anna sille, jolla ei ole. Tai kun perustat uutta puutarhaa, säästä alkuperäistä kasvustoa mahdollisuuksien mukaan.

Tule mukaan, lähdetään kiertämään Kotkassa!





Kimmo Pyykkö: Matkalla, 2005

Tämä matkalaukkukuva tuo konkreettisesti mieleeni sukulaiseni, jotka sata vuotta sitten matkustivat paremman elämän toivossa Amerikkaan.

Nyt juuri odottelen sieltä vierailulle kolmannen polven amerikansukulaista, pikkuserkkuani.

Teoksessaan Matkalla Pyykkö on kuvannut aihetta, kun matkalaukku on rikkoutunut ja matkanteko pysähtynyt. 








Kimmo Schroderus: Vello, 2004


Tämä teos on tutun tuntuinen. Kimmo Schroderukselta on Jyväskylän Ylistönrinteessä yliopiston portaiden vieressä samantapainen työ Hyöky.

Muutenkin Kotkan veistostaiteilijoissa on samoja nimiä kuin Jyväskylässä, mm. Tommi Toija, Matti Peltokangas, Kain Tapper, Essi Renvall, Heikki Häiväoja ja Eero Hiironen.

Schroderus on käyttänyt Vellon tekemiseen 600 metriä haponkestävää terästankoa. Nimi tulee verbistä velloa, taiteilija on yrittänyt sanalla vellova kuvata teostaan kyselijöille.














Miina Äkkijyrkkä: Vasikat, 2010


Miina Äkkijyrkän teokset ovat tunnistettavissa. Ne sopivat myös kaupunkiympäristöön. Kierrätystä parhaimmillaan.


Vasikat ulkoilevat Toivo Pekkasen puistossa.













Eero Hiironen: Vedestä lähtenyt, 2016



Eero Hiirosen Seitsemän aihetta vedestä ovat jääneet Kotkaan hänen näyttelystään vuodelta 2016. Pidän hänen teoksistaan, joissa valo heijastuu teräksestä ja tässä vielä lisänä veden heijastukset. Upea teos!


Hänen teoksensa Vesitorso, Veden vartija ja Vedestä lähtenyt on sijoitettu Sapokan ruusuterassin vesialtaaseen ja Veden nainen Sapokan lahteen. Lisäksi siellä ovat Vesilähetys, Veden merkki ja Kiila.










Näinä aikoina saa olla kiitollinen aina, kun huomaa, että julkisessa tilassa olevat taideteokset ovat saaneet olla rauhassa töhrijöiltä. Niistä saa paljon esteettisiä nautintoja, varsinkin näin kesällä, kun puistot niiden ympärillä kukoistavat kauneimmillaan.



Linkit lähteisiin: 
Kotkan veistospromenadi  
Kotkan puistot
Puutarhuri Laaksonen


Kuvat ovat itse ottamiani.

Kommentit ovat tervetulleita.


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin




Kommentit