Taiteen runsautta pääkaupungissa

Vietin muutaman tehokkaan taiteenkatselupäivän Helsingissä. Siitä tarjonnan runsaudesta riittää aiheita useampaankin postaukseen. Aloitan kuvilla teoksista, joihin olen viitannut aiemmissa kirjoituksissani kyseisten taiteilijoiden Jyväskylän teosten esittelyjen yhteydessä. Löydät ne kirjoittamalla hakukenttään (klikkaa suurennuslasia) taiteilijan nimen.


Kuukkeli, Villu Jaanisoo, 2018
Kalasatama, Helsinki





Yksityiskohta, Kuukkelin jalka ja
levyjä, joista lintu on rakennettu
Villu Jaanisoo

Virolaissyntyinen Villu Jaanisoo on mieltynyt suurikokoisiin eläinveistoksiin. Tämän Kuukkelin (Lavskrika, Siberian jay) halusin ehdottomasti käydä katsomassa omin silmin. Siispä metrolla Kalasatamaan ja sitten vain etsimään. Onneksi nykypuhelimissa on karttatoiminnot, niin lopulta oikea paikka löytyy.

Kuvasin linnun, mutta kuvasta tuli liian hailakka ja tummensin hieman tuon ison kuvan värejä muokkaustoiminnolla. Vaikuttava tämä teos on. Toivottavasi paikalliset asukkaat ovat samaa mieltä.

Alueella on kova rakennusbuumi menossa. Kauppakeskus Redi on iso ja sieltä on liki mahdoton osata ulos. Sekö on tarkoituskin, että siellä kierretään ja kierretään ja tullaan myös ostaneeksi jotakin. - Minä en ostanut mitään, kiitos kun pääsin ulos.





💗




Mika Waltarin muistomerkki "Kuningasajatus", Veikko Hirvimäki, 1985,
Helsinki, Runeberginkatu/Apollonkatu




Sähkökaappimaalaus,  Mika Waltari,
Graffittimama, Helsinki, Tunturikatu
Ajat muuttuvat ja me niiden mukana. Keskisuomalaislähtöinen kuvanveistäjä Veikko Hirvimäki sai arvostelua osakseen tästä Mika Waltari -muistomerkistään. Nykykatsannolla se hyväksytään oitis, aiemmin oltiin totuttu näköispatsaisiin. 

Töölössä toimii aktiivinen harrastajaryhmä, jolla on sopimus energialaitoksen kanssa sähkökaappimaalauksista. Tapasin sattumalta Graffittimama Marja Heinosen korjailemassa Saimaannorppa -teostaan kadun varressa ja kuulin asiasta. Hän oli tehnyt Tunturikadulle kuvan Mika Waltarista. Mielenkiintoisia kohtaamisia, taide yhdistää!







💙


Presidentti Urho Kekkosen muistomerkki "Lähde", Pekka Jylhä, 2000,
Helsinki, Hakasalmen puisto Finlandia-talon lähellä


Myös Pekka Jylhän Urho Kekkosen muistomerkki sai kritiikkiä osakseen uutena. Wikipediassa on tieto, että siihen lisättiin jälkeenpäin portaat, jotta lähteeseen mahdollisesti pudonnut pääsee sieltä pois. En mennyt niin lähelle, että olisin tarkastanut portaiden sijainnin, kun lähde oli valkoposkihanhien ympäröimä ja niillä näytti olevan poikasia. Nuo neljä kättä pylväissä herättää kysymyksen, että mistä oikein on kysymys. Taiteilijoilla on usein hyvin perustellut syyt valita symbolit teoksiinsa. Kiva teos tämä on, vaikka ei osaisi sitä entiseen presidenttiimme yhdistääkään.


💛


Valtioneuvos Harri Holkerin hautamuistomerkki "Veden muisti",  Pekka Jylhä, 2012,
Helsinki, Hietaniemi

Hietaniemen hautausmaalla on useita mielenkiintoisia hautamuistomerkkejä. Meille tuttu tekijä löytyy entisen pääministerin Harri Holkerin hautakiven tekijänä: Pekka Jylhä. Tämä on niin suomalainen aihe ja kauniisti toteutettu. Levollinen, kuten kuuluukin. 



Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
wikipedia.org


Esiteltyjen taiteilijoiden Jyväskylän teokset:
Villu Jaanisoo: Norsu
Pekka Jylhä: Puutarhurin taivas
Veikko Hirvimäki: Torikuningas, Päivö Oksalan muistomerkki, Lähtö


Kommentit ovat tervetulleita. Ne tulevat ensin sähköpostiini ja julkaisen ne, jos et kiellä julkaisemista.

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin



Kommentit