Tutuilla turuilla 2

Keskeltä Suomea katsoen Turku on syrjässä. Kun sinne vihdoin matka suuntautuu, aikaa kannattaa varata mieluummin enemmän kuin asia vaatii. Siellä on nimittäin niin paljon nähtävää - kuten esimerkiksi Turun linna, Luostarinmäki ja puistot.


Turun linnan sisäpiha

Tämä vanha pääkaupunkimme on täynnä historiaa. Luulenpa, että siellä asuvat ovat siihen niin tottuneet, etteivät kaikkea hienoa huomaakaan. Linna on rakennettu 1200-luvulla Ruotsin kruunun hallintotilaksi. Se palveli Juhana III:n herttua-ajan residenssilinnana ja Suomen kenraalikuvernöörin virka-asuntona. Ja oli siellä vankilakin. Nyt se on suosittu nähtävyys ja museo sekä monien hienojen tilaisuuksien pitopaikka.



Näkymä Walon kattoterassilta Vartiovuorenmäelle
Kuvan etualalla Turun Sanomien toimitalo by Alvar Aalto, rak. 1928-30
Vartiovuorenmäellä tähtitorni by C L Engel, valm. 1819

Turun vanhasta arkkitehtuurista löytyy mielenkiintoinen henkilö, Charles (Carlo) Bassi. Hän syntyi Torinossa, silloisessa Sardinian kuningaskunnassa, siis nykyisessä Italiassa. Hän muutti perheensä kanssa Tukholmaan, jossa opiskeli arkkitehdiksi. Turkuun hänet lähetettiin Tukholmasta valvomaan rakennustöitä. Hän oli ensimmäinen Suomessa vakinaisesti toiminut ammattikoulutuksen saanut arkkitehti.

Bassi nimitettiin Turkuun v.1810 perustetun intendentinkonttorin ensimmäiseksi johtajaksi. Konttori siirrettiin Helsinkiin v. 1921, mutta Bassi ei viihtynyt siellä ja palasi Turkuun. C.L. Engel oli hänen seuraajansa tuossa virassa. Bassi oli pettynyt, kun hänen suunnitelmaansa Turun tähtitorniksi ei hyväksytty, vaan työ annettiin Engelille.

Monet Suomen kirkot ovat Bassin suunnittelemia, mm. Tampereen Vanha kirkko (1825). Turussa hänen jäljiltään on useita rakennuksia: mm. nykyinen kaupungintalo (alunperin  Seurahuone)  ja Läntisellä Rantakadulla edelleen pystyssä olevat kolme taloa.  Yhteen niistä on hiljattain avattu ravintola Bassi, jossa kurssitovereitteni kanssa kävin nauttimassa hienon illallisen.

Wikipediassa kerrotaan, että tähtitornin tutkija, observaattori Argelander, oli 4.9.1827 tekemässä tutkimuksiaan, kun hän joutuikin tulipalon takia keskeyttämään työnsä. Hänen havaintopäiväkirjassa lukee: "Tässä keskeytti havainnot hirveä tulipalo, joka pani Turun tuhkaksi." 

Observatorio säilyi, mutta ei pitkään alkuperäisessä käytössä. Vuosina 1836-1967 siellä oli ruotsinkielinen merenkulkukoulu, sitten väliaikaisia museotoimintoja ja nyt se on Åbo Akademin säätiön käytössä. Niin Vartiovuorenmäki kuin linnan alue ja Luostarinmäen Turun palossa säästynyt alue ovat Museoviraston määrittelemiä valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.


Soihtu, Terho Sakki, 1975


Entisen lääninhallituksen, nykyisen virastotalon edustalta löysin mielenkiintoisen suihkulähteen. Sen suunnittelija on kuvanveistäjä Terho Sakki (1930 Viipurin mlk -1997 Hyvinkää). Hän on ansioitunut taiteilija, saanut Pro Finlandia -mitalin 1971 ja professorin arvonimen 1982.


Hänen teoksiensa lähtökohtana ovat luonnon muodot, mutta käsittely on vapaata. Tunnusomaista ovat halkaistut muodot. Soihtu-veistoksessa on jokin hieno tasapainoilu herkän ja rajun välillä. Vesielementti on olennainen osa viehätystä.









Wäinö Aaltosen töitä
HC Bergin työ

Taiteenystävän ehdoton käyntipaikka Turussa on Wäinö Aaltosen museo. Muistelen, että opiskeluaikanani se oli täynnä hänen omia teoksiaan. Nyt siellä on vaihtuvia näyttelyitä. Tällä kertaa esillä oli nuoren polven kuvanveistäjän Hans-Christian Bergin (s. 1971) töitä. Hän oli vuoden nuori taiteilija 2007. Materiaaleina hän käyttää laserleikattua terästä, akryylia, puhallettua lasia, keramiikkaa. Näyttelyssä oli esillä monenlaisia teoksia hänen uransa varrelta. Kauneimpina pidin lasitöitä, jollainen kuvassakin on.



Sweet Yellow Melon, Miina Äkkijyrkkä, 2011
Sitten vähän leikkimielistä taidekokemusta. Turun kirjastoa on laajennettu ja sisäpihalle on pystytetty taiteilija Miina Äkkijyrkän keltainen vasikka "Sweet Yellow Melon". Teos symboloi nuoren uteliaan tiedonjanoa, johon kirjastolla on miljoonia vastauksia. Kirjaston uusi osa aivan mahtava, käykää!

Satuin paikalle Taiteiden yön alkuillasta, jolloin kirjaston pihalla oli poistokirjojen myyntiä ja Aurajoen rannassa paljon tohinaa.




Posankka, Alvar Gullichsen, 1999

Vähän kauempana keskustasta, lähellä Holiday Club Caribiaa, on hauska risteytys kumiankasta ja marsipaanipossusta, kuvataitelija ja muusikko Arvar Gullichsenin (s. 1961) Posankka.

Teoksella kritisoidaan geeniteknologiaa ja kyseenalaistetaan ristiriitaa populaari- ja korkeakulttuurin välillä. Hyvälle tuulelle se katsojan saa.






Taiteiden yötä suosi hyvä sää. Ympäri kaupungin keskustaa oli sijoitettu keltaisiksi maalattuja pianoja, joita kuka hyvänsä sai käydä soittamassa. Tämä nuorimies soitti kauniin kappaleen, oli ilo kuunnella.

Åbo Svenska Teatterissa oli avoimet harjoitukset, sinne tulee musikaali Kalevalasta. Mielenkiintoinen tanssillinen esitys ja upea  historiallinen teatterirakennus juhlallisine sisustuksineen.




Tähänkin postaukseen tuli asiaa yltäkylläisesti ja uskokaa tai älkää, paljon materiaalia jäi vielä käyttämättä. Siis vahva suositus: käykääpä Turussa. Ainoa mitä jäin kaipaamaan oli Turun murre, sitä en kuullut missään. Kauppahallin myyjä oli hänkin Raumalta ja sanoi, että Turku on nyt niin kansainvälinen, ettei juuri kukaan enää puhu murretta.




Kuvat olen itse ottanut.


Lähteet:
wikipedia.org
bassiturku.fi
Turun julkiset veistokset


Kommentit ovat tervetulleita.


Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. Klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa.

2. Valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!).

3. Kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit