Silta yhdistää




Jyväsjärven rantamaisemissa, molemmin puolin kaunista Ylistön vinoköysisiltaa, on kaksi omaleimaista veistosta.


Hyöky, Kimmo Schrodedus, 2006, ruostumaton teräs, mitat n. 5 m x 6 m


Ylistönmäen rinteessä on kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen Hyöky-teos, joka paljastettiin Jyväskylän yliopiston avajaisten yhteydessä vuonna 2006. Se on voittaja valtion taideteostoimikunnan järjestämästä kutsukilpailusta Ylistönmäen kampukselle sijoitettavasta taideteoksesta. Veistos näkyy komeasti järven toiselle puolelle asti.

Kimmo Schroderus (s. 1970) on kotoisin Jyväskylästä, mutta asuu nykyisin Salossa. Hänet on palkittu Ars Fennica -palkinnolla vuonna 2004.




Ylistön vinoköysisilta, valm. 1991
Kuva otettu Valon kaupunki -tapahtumassa v. 2017



Ylistön silta on Mattilanniemen ja Ylistönmäen kampukset yhdistävä kevyen liikenteen silta Jyväsjärven yli. Rantaraittia kierrettäessä se antaa mahdollisuuden lyhentää kierrosta. 


Mattilanniemen puolella laajalla nurmialueella erottuu valkea betoniteosten joukko. Sen suunnittelija on Jyväskylässä työskentelevä taiteilija Jaakko Valo (s. 1954 Kaustinen). Viisi abstraktia teosta on saanut nimen Weimar-Chigaco. Erikoinen nimi viittaa Bauhaus-koulukuntaan, joka syntyi vuonna 1919 Weimariin arkkitehti Walter Gropiuksen johdolla. Hitler hajotti sen, mutta Chigacossa toimiva instituutti jatkoi sen oppeja.


Weimar-Chigaco, Jaakko Valo, 1991, valkobetoni

Tämä teos valmistui Keski-Suomen museon Tehdään betonista -näyttelyyn vuonna 1991. Veistoskokonaisuudelle löytyi paikka vasta viisi vuotta myöhemmin Mattilanniemestä. Taiteilija yhdessä HP Betoniteollisuuden kanssa lahjoitti teoksen valtiolle. 

👌Hienoa, että Jyväsjärvi on puhdistunut ja nykyään voimme uida siinä. Tässäkin rannassa on kiva pieni uimapaikka. Muutama vuosikymmen sitten tässä on ollut kaatopaikka. Kehitystä tapahtuu, toivotaan, että niin jatkuukin.






Seinämaalaus, Jaakko Valo, 1991
Kauppakatu 5, JKL
Jaakko Valo on tunnettu Jyväskylässä erityisesti monista talojen päätyseinämaalauksistaan. Nekin ovat abstrakteja ja väreiltään sopusointuisia. Taiteilija sanoo näistä teoksistaan, että ne ovat katunäkymää eheyttävä ja rauhoittava elementti, visuaalinen kiinnekohta keskellä arkipäiväistä kaupunkirakentamista. Mielestäni hän on onnistunut pyrkimyksessään. Nämä teokset poikkeavat suuresti nykyisin vallalla olevasta seinämaalaustyylistä, jossa aiheet ja värit hyppäävät silmille.






Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
wikipedia.org


Kommentit ovat tervetulleita.

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'


3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit