Tervetuloa 2020!

Vuoden vaihtuminen on aina jännittävää aikaa. Vanha kulunut vuosi jää taakse ja uusi puhdas on täynnä mahdollisuuksia. Varsinkin nyt, kun alkaa myös uusi vuosikymmen, mieleen nousee moninverroin enemmän kysymyksiä, uhkia ja mahdollisuuksia.

Joulukuusen koristeita riisuessaan äidilläni oli tapana sanoa: "Mitähän tiedetään, kun seuraavan kerran kuusta koristellaan?" Hänellä oli epäilemättä mielessä, onko tullut kuolemantapauksia, häitä, lapsia, eroja tai sairauksia lähipiirissä.

Meidän aikanamme vastaava kysymys on maapallon laajuinen. Mitä tiedetään ensi jouluna? Monien maiden hallinnot ovat sekaisin, on sodan ja kauppasodan uhkaa, ilmasto lämpenee ja siitä johtuu kuivuutta ja tulvia, tulipaloja, nälänhätää ja kansainvaelluksia. Vertaan tilannetta talvisotaan. Nytkin edessämme on ylivoimainen tehtävä. Auttaisiko, jos kaikki rukoilisimme kuten sota-aikana?



Alku, Elisa Lientola, 2014,
corten-teräs, alla tiilimurska

Ajatuksiani kuvittaa hyvin teos Rantaraitin varrella Äijälänrannassa. Taiteilija Elisa Lientolan suunnittelema ALKU voitti Jyväskylän asuntomessualueen taidekutsukilpailun ja se valittiin toteutettavaksi. Kuvasin sen monelta suunnalta selvittääkseni, mistä päin sitä kuuluisi katsoa ja mitä se voisi esittää. Nimi tuo mieleen kaiken alun, mistä elämä maapallolla lienee syntynytkin. Siinä me elävät oliot merestä nousseina möhkäleinä yritämme päästä elämän alkuun, päästä jaloillemme ja oppia sopeutumaan ympäristöömme.

Alku aina... innostavaa, yllättävää, pelottavaa, mielenkiintoista ja hankalaakin. Tuleeko kiitos lopussa, se jää nähtäväksi. Elisa Lientola on syntynyt 1979 Jyväskylässä, mutta asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän on opiskellut Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Petäjävedellä, Lahden taideinstituutissa, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa, Yamk Saimiassa. Hämeen läänintaiteilijana hän toimi vuodesta 2016 vuoden 2019 alkuun.

Tutkin sitten, mitä taitelija itse on kertonut teoksestaan.  Veistoksen lähtökohtana on ollut karjalanneito, suosittu kesäkukka. Se kertoo tarpeesta kauneuteen myös silloin, kun ajat ovat kovemmat. Aihevalintaan on vaikuttanut myös Äijälänrannan alueen historia kauppapuutarhana ennen asuinrakennustoimintaa. Materiaalina käytetty cor-ten -teräs suojaa itsensä nopeasti kauniilla ruostepinnalla ja kestää aikaa hyvin.

Elisan sanoin: "Taide on ajattelun ja ymmärryksen lisäämisen väline. Yhtä aikaa kollektiivista ja yksilöllistä ääneen ajattelua." "Vaikka materiaali onkin työssäni aina sisällölle alisteista, pidän silti tärkeänä visuaalista lumoa, jolla varastan katsojan luottamuksen."


Kuvat olen itse ottanut.


Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
elisalientola.net

Kommentit

  1. Tätä taideteosta en ole koskaan nähnytkään, en käynyt asuntomessuilla enkä muutenkaan juuri liiku tuolla päin. Kun tulee pyöräkelit täytynee lähteä taideretkelle. Näin Kalevalanpäivän jälkimainingeissa ensimmäinen ajatukseni oli, että sehän kuvaa sotkan munasta syntyvää maailmaa. tk

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että myös taide on löytänyt tiensä asuntomessuille. Tuo on kaunis teos ja sen teräsrakenteet kestävät varmaan hyvin aikaa. Hienoa myös, että alueen kaupunkipuutarhahistoria on otettu sen tekemisessä huomioon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti