Loppu ja alku

Tarinoissa on perinteisesti alku ja loppu ja niiden välissä erilaisia jännittäviä tai yllättäviä tapahtumia. Oikeassa elämässä tulee myös vaiheita, joita voisi kuvata niin, että ensin on loppu ja sitten alku. Niiden väliin mahtuu jotakin mullistavaa. 

Kirjoitan tätä pitkäperjantaina 2020, vuonna josta ennustettiin kaiken jatkumista parempaan päin, työllisyysasteen nousua ja sosiaalietuuksien lisäämistä. Ehkä naureskellen palautettiin mieliin iloinen 1920-luku ja odotettiin sen toistuvan. Toisin kävi. Ensin tuli juhlien LOPPU covid-19:n muodossa ja pysähdys ja taantuma. Edessä on nyt kaikkien aikojen mahdollisuus aloittaa kaikki alusta ja miettiä, mille perustaa tulevaisuutensa.


Loppu ja alku, Seppo Uuranmäki, 1999, Korpilahti
 "Minä olen portti."

Korpilahden hautausmaalta löytyy tähän aiheeseen sopiva teos, Loppu ja alku. Seppo Uuranmäen veistos tasapainoilee graniittialustalla ja kuvaa minulle hengen lentoa ja uusia ulottuvuuksia paitsi kuoleman jälkeen, niin myös jo tässä elämässä. 

Juuri ennen pääsiäistä Ikääntyvien yliopiston etäluennolla esiintyi professori Pekka Abrahamsson Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta. Mieleeni jäi hänen luennostaan, että olemme digitaalisessa osaamisessamme todella ison hyppäyksen edessä. Emme osaa tänään kuvitellakaan (me tavalliset tallaajat), mitä kaikkea kehitystä on tulossa (laboratorioissaan tiedemiehet kaiken aikaa ideoivat ja testaavat). Olemme siis jo ALUSSA. Meidän pitää nyt olla valmiit muuttamaan pinttyneitä tapojamme ja ottamaan vastaan uutta, sikäli kuin se on ihmiselle - minulle ja muille - hyväksi, pysyäksemme kelkassa mukana. "Vierivä kivi ei sammaloidu."



Kouraisu, Seppo Uuranmäki, 2012, betoni ja teräs,
Korpilahti

Kuvanveistäjä Seppo Uuranmäki (s. 1950) on korpilahtelainen taiteilija. Kopioin tähän suoraan hänen oman kuvauksensa tästä hänen Korpilahden satamapuistossa olevasta teoksestaan "Kouraisu" Jyväskylän julkisten taideteosten esittelysivustolta (tekijä Jyväskylän taidemuseo). Korpilahti-lehdessä taiteilija kertoo, että tämä teos sisältää paljon muistoja sataman vieressä sijainneen Nurmisen sahan alueelta.


Taiteilija Uuranmäen mukaan veistoksessa olevat ihmisten pienet kädet muodostavat yhdessä suuren kouran. Koura on aikojen saatossa rakentanut nykyisen ympäristömme, eli tuntemamme maailma on ”suuren käden kouraisema”. Teoksen lähtökohtana on maasta kouhaistun kourallisen kädenjälki ja sen anti. Voisi sanoa, että "Kouraisu" on Päijänteen rannan hiekkaa, joka on sementillä liimattu yhteen ja tuettu teräksellä. Hiekka on aikojen saatossa murentunut ja hienontunut kivestä, kivi erkaantunut kalliosta. Taiteilijan pyrkimys optimaaliseen kauneuteen vain jäljittelee luonnon ylivertaisia mittasuhteita. Ihmisen tekemä taideteos joutuu aina lopulta myöntämään luonnonkauneuden ylivertaisuuden. Ajan myötä myös Uuranmäen teos mukautuu osaksi ympäristöään. Tällä välin teos on kuitenkin tarkoitettu interaktiiviseksi osaksi Korpilahden sataman puiston elämää.

Veistos on kauniilla paikalla ja aiheeltaan hyvin koskettava. Taiteilija on vanginnut siihen syvällisen sisällön. 

Kun ihminen kohtaa jonkin suuren menetyksen, se tuntuu kouraisuna sydämessä. Kestää aikansa, ennen kuin asia on niin hyvin käsitelty, ettei sen muisteleminen enää aiheuta tykytyksiä. Uskon, että tästä vuodesta, jolla on niin kaunis ja tasapainoinen ulkoinen kirjoitusasu kuin 2020, tulee vielä muistoissamme luku, josta laskemme uuden alun koko maapallon kohtaloon. Voimme vain toivoa, että osaamme tehdä oikeat valinnat.

Aiemmin olen esitellyt Uuranmäen muita teoksia Jyväskylässä 6.8.19 Keinuja ja 14.8.19 Onni ja Ilona. Seppo Uuranmäki on hankkinut koulutuksen alalle Oriveden opistosta ja Lahden taidekoulusta. Taidemuseon haastattelussa hän on sanonut, että hänen mielestään taiteessa on tärkeintä tunne siitä, että on sanottavaa ja halu sanoa se. Sanoma on tärkeintä, ei taiteilijan ylivertainen taito. 


Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset

Korpilahti-lehti (tässä lehdessä teoksen nimi on juuri näin päin: Loppu ja alku)


Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:


1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'


3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.






Kommentit

  1. Seppo Uuranmäki oli aikanaan tavaratalo Hepsin mainoshoitaja. Työn puolesta tutustuin silloin häneen. Kohti taiteilijuutta paloi hänen mielensä jo silloin. Ja niin vain hänen ponnistelunsa tuottivat tulosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, miten taiteilijuus itää ja saa toteutua, kun on paloa.

      Poista

Lähetä kommentti