JYVÄSKYLÄN KESÄ 65 V.

Nyt on kesäkuun loppu 2020 ja sellaiset helteet, ettei kirjoittaminen sytytä. Yht´äkkiä ajatus lähtikin lentoon. Mikäkö sen sai aikaan? Käynti Jyväskylän Taidemuseossa. Siellä hyvin ilmastoidussa tilassa syntyi idea kirjoittaa Jyväskylän Kesästä

Pekka Luukkolan valokuvataidetta



Taidemuseossa on kesäajan esillä upea näyttely Pekka Luukkolan  maisemavalokuvista ja jyväskyläläisten nuorten ympäristö- ja ilmastoaiheeseen liittyvä kooste "Mahdollisuuksia - nuorten tunteita ja ajatuksia ilmastonmuutoksesta". Se on osa Jyväskylän Kesän festivaaliviikon 1.-7.7.20 ohjelmistoa.  Ehdottomasti suositeltava käyntikohde kaikille. Museon löytää helposti Kauppakadulta Kirkkopuiston kohdalta. Sen edessä on tänäkin kesänä pihakatutaideteos Local Fellow, nyt turkoosiksi värjättynä. Taiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas.

Pekka Luukkola (s. 1968 Nurmijärvi) on valokuvaaja, kirjantekijä, DI, valokuvan laadusta väitellyt taiteen tohtori. Hän valokuvaa laakafilmille illan hämärässä pitkällä valotusajalla ja käyttäen tulta liikkeen ja ajan kulumisen merkkinä. Vaikuttavia töitä. Katso lisää netissä: luukkola.fi. Kuvia on ulkosaaristosta Lappiin saakka, paljon myös Kuhmoisista Keski-Suomesta.


Nuoret jyväskyläläiset taitajat ilmastoasialla



Jyväskylän Kulttuuripäivät - sittemmin nimellä Jyväskylän Kesä - on vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali pohjoismaissa (Wikipedia). Sen ideoivat professori Päivö Oksala, säveltäjä Seppo Nummi ja musikkitieteen professori Timo Mäkinen vuonna 1955. Ensimmäinen tapahtuma oli heti seuraavana vuonna ja siitä se kasvoi, laajeni ja kehittyi maankuuluksi. Korkeatasoisen musiikin lisäksi ohjelmaan on  sisältynyt mielenkiintoisia puhe- ja keskusteluohjelmia, kuvataiteita, tanssia, teatteria, rajoja rikkovia performansseja, kaupungin keskustaan ulottuvia ilmaisohjelmia - 65 vuoteen mahtuu mieletön määrä luovuutta ja intoa. Jyväskylän esimerkistä seurasi vuosien saatossa kymmeniä uusia kesätapahtumia ympäri maata.

Tänä koronakesänä Jyväskylän Kesä murtaa muureja. Ohjelmaa järjestetään poikkeusoloissa rajoitetulla yleisömäärällä, mutta lisäksi hyödyntäen radion ja netin mahdollisuudet. Täten festivaali saattaa tavoittaa entistä useamman, vaikka isoja kokoontumisia ei voi järjestää.

Kesäfestivaalin alullepanijan, professori Päivö Oksalan, muistomerkki sijaitsee Alvar Aalto Museon vierellä. Veistos on kuvanveistäjä Veikko Hirvimäen luomus, ei näköispatsas, Pro Artibus Humanis (Inhimillisen tiedon puolesta).


Päivö Oksala, Pro Artibus Humanis, Veikko Hirvimäki, 1982

Päivö Oksala (1907 Jkl -1974 Jkl) oli latinisti, antiikin tutkija ja antiikin kirjallisuuden kääntäjä. Hän  toimi professorina Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa. Hänen isänsä Kaarle Oksala oli Jyväskylän Kasvatusopillisen Korkeakoulun professori ja hänen poikansa Teivas Oksala Jyväskylän yliopiston yleisen kirjallisuuden professori, joka on kääntänyt latinaksi suomalaista runoutta mukaan lukien Toivo Kärjen tangoja. Todellista kulttuurisukua.

Patsaan alullepanija oli Jyväskylän Kesä. Perustettu kansalaistoimikunta tilasi työn Veikko Hirvimäeltä, joka on Petäjävedeltä kotoisin oleva kuvanveistäjä. Hän oli saanut jo mainetta valtakunnallisesti merkittävillä töillään. Tässä kiviveistos lepää kuin alttarilla ja symboloi Oksalan elämäntyötä inhimillisen tiedon edistämiseksi.

Veikko Hirvimäen teoksista olen aiemmin esitellyt Torikuninkaan, Lähdön ja Mika Waltarin muistomerkin. Löydät ne taiteilijan nimitunnisteella.



Kuvat olen itse ottanut.



Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
Wikipedia


Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.









Kommentit