Kiertoliittymillä on asiaa

Monessa postauksessani olen maininnut, miten 1940-luvulta lähtien sodat tarjosivat kuvanveistäjille työtä sotamuistomerkkien teossa. Olemme jo 75 vuotta eläneet rauhan aikaa ja nyt on aika uusille aiheille. 

Viime sotien jälkeen kehityksessä yksi silmiinpistävä asia on autoliikenteen kasvaminen aivan uudelle tasolle. Ollaanko jo lakikorkeudessa? Kaikki nuoret eivät enää aja ajokorttia ja ilmastotietoiset suosivat joukkoliikennettä. Liikenneväylien suunnittelussa kiertoliittymät ovat yleistyneet ja mikä mukavinta, niiden keskelle on alettu hankkia jotain silmäniloa, istutuksia ja taiteellisia tai informatiivisia teoksia. Pyrkimyksenä on usein ilmentää jotain paikkakunnan historiaan tai elinkeinoon liittyvää asiaa. Näin ovat taiteilijat taas saaneet uudenlaisen estradin ja vieläpä sellaisen, jota ei ole piilotettu hankalasti löydettäväksi. Seuraavassa muutama esimerkki. Amatöörinä niitä on vähän vaikea valokuvata, kun risteykseen ei voi pysähtyä autolla ja kävellen taas ei uskalla ylittää väylää.



Muurahaiset, Kari Alonen, 1999

Jyväskylän Palokan liikekeskukseen tultaessa vastassa ovat ahkerat työläiset,  Muurahaiset, Kari Alosen työ kivistä ja terästangoista. Näin suuressa koossa esitettynä ne ovat sympaattisia olentoja. Kari Alosen ja hänen muita töitään olen esitellyt kirjoituksissani 31.5.19 ja 21.9.19.



Tulitikut, Plaana Oy, 2017

Kymmenettuhannet autoilijat tulevat Jyväskylän suuntaan Vaajakosken kautta. Siellä vastassa on kimppu jättiläiskokoisia Tulitikkuja. Se on risteyksen suunnitelijan, oululaisen Plaana Oy:n, piirustuspöydällä hahmoteltu varoittamaan kiertoliittymästä. Vaajakosken suuri työllistäjä 1900-luvulla oli SOK, jolla oli siellä kymmenkunta eri tehdasta, mm. tulitikkutehdas. Toiminnassa on enää makeistehdas Panda Oy, nyt jo vuosikymmeniä uudessa omistuksessa.

                                                                                                                                                  

 

Alajärvellä kiertoliittymien koristeleminen on annettu kaupungin omalle taitelijalle, Antti Maasalolle. Eihän näitä teoksia voi olla rakastamatta! Maasalo on yksi minun suosikkitaiteilijoitani, joten hän saa tähän postaukseen kaksi kuvaa!  Olen esitellyt hänen töitään mm. 12.3.19, 23.4.19 ja 21.2.20. 


Kun tänä kesänä 2020 matkustelette kotimaassa, kiinnittäkää huomiota kiertoliittymien kuvallisiin viesteihin!











Kuokkalan kaupunginosan kiertoliittymän Halla-teoksesta kerroin 30.4.19. Sen tekijä on Timo Hannunen.

Siltä varalta, etten enää ennen juhannusta kirjoita, toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää juhannusta juuri niiden asioiden ja ihmisten kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä!


Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:
Jyväskylän julkiset taideteokset
google.com



Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa
2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit