Kadonneen patsaan jäljillä

Olen tehnyt näitä patsaskirjoituksia kohta puolentoista vuoden ajan ja ehtinyt esitellä melkein kaikki tiedossa olevat julkiset taideteokset Jyväskylästä ja mausteeksi muutamia muilta paikkakunnilta, joilla olen käynyt. Olen ollut innostunut löydöistäni ja suhtautunut myönteisesti kaikkiin, vaikka erityisiä suosikkejanikin olen esiin nostanut.



Vaajakoski-monumentti alkuperäisellä paikallaan
Juhani Saksa, 1993/1994
Kuva saatu Jkl:n taidemuseolta
Taitelija kuvaa tällä graniitilla paikallisen väen peräänantamattomuutta
ja sitkeyttä oman kotiseudun rakentamisessa.
Siinä nähdään myös Vaajakosken virtaavuutta ja
V:n muotoisuudella Vaajakosken nimeä.

Tiesin Juhani Saksan Vaajakoski-monumentin olemassaolosta, koska vuosien ajan asioin Vaajakoskella ja näin sen kauppaan mennessäni. Kun liiketalo purettiin uusien rakennusten tieltä, myös veistos jouduttiin siirtämään pois. Talot ovat valmistuneet vuosi pari sitten ja olen odottanut uutista teoksen uudelleensijoituksesta. Kun sitä ei ole kuulunut, aloin kysellä taidemuseosta, puisto-osastolta ja Keskimaalta. Kenelläkään ei ollut tietoa patsaan olinpaikasta. Kun kysyin lehtitalo Keskisuomalaiselta, sen kulttuuritoimitus otti asian tutkinnan alle ja löysikin teoksen Salmirannan parkkipaikan laidalta. Pitihän siellä mennä käymään.


Sama monumentti 2020 Salmirannassa jo kuusi vuotta, oma kuva


Kun seisoin kaadetun patsaan äärellä, tuli surullinen olo, kuin hyvä ystävä olisi kuollut. Olen rakastunut patsaisiin ja kunnioitan taitavia, ahkeria, idearikkaita ja symboliikkaa esiintuovia taiteilijoita. Minua surettaa, että kaikki eivät ajattele samoin. Kevein perustein arvostellaan ja vähätellään. Miljoonia vuosia vanha graniitti on vankka perusta asumisellemme täällä Suomessa. Ja jos siitä on osa louhittu ja työstetty esteettiseksi elämykseksi, eikö sille kuulu arvostus ja huolenpito? Toivon, että tämä monumentti, jota Juhani Saksa yhdeksän kuukautta kilkutti tähän muotoon, mitä pikimmin kunnostetaan ja pystytetään paikoilleen Vaajakoskelle. Paikalliset ihmiset kertokoot toivomuksensa paikasta. Kiertoliittymässä sen näkisivät kaikki ohikulkijatkin. 


Muita Juhani Saksan teoksia voit blogistani katsoa kirjoittamalla hakukenttään hänen nimensä.



Lähde: Keskisuomalainen



Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.












Kommentit