Emil, Emil ja Emil 1

Tein kesämatkan kolmioon Pirkanmaa-Satakunta-Kanta-Häme. Löysin matkan varrelta kolme taiteilija-Emiliä monen muun mukavan kokemuksen ohella, niistä tässä ja tulevissa postauksissa poimintoja.


Harjavallassa on komea Emil Cedercreutzin museo. Sen pihapiirissä on veistospuisto kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin teoksista: koiria, karhu, hevosia, ihmishahmoja. Sisällä on monipuolista tarjontaa. Emil oli taitava siluettien leikkaaja ja niillä kuvitettiin aikanaan monia kirjoja, joita oli esillä. Hän keräsi myös satakuntalaista talonpoikaisesineistöä, jota on hienosti ryhmiteltynä ja asiatiedoin varustettuna isossa salissa. Seinillä riippuu monia vanhoja ryijyjä. Vierailevana näyttelynä oli Teatterimuseon pukuja ja nukkekotiharrastajien teoksia. Itse taiteilija-ateljee oli suljettu koronan takia, joten siellä olevat teokset jäivät näkemättä. Siispä kannattaa uusia vierailu myöhemmin. Suosittelen käymään!


Puun kaatoon,  

Emil Cedercreutz, 1920 

 

Taustalla ensimmäinen näyttelykeskus Maahengen temppeli. 

 


Vapaaherra Emil Cedercreutz syntyi 1879 Köyliössä ja kuoli 1949 Harjavallassa. Hän opiskeli ensin perheen toivomuksesta juridiikkaa, mutta veri veti taiteen pariin. Hän opiskeli kuvanveistoa Suomen Taideakatemian koulussa ja ulkomailla Brysselissä, Roomassa ja Pariisissa, oppi-isänään mm. Auguste Rodin. Kulkiessaan Harjavallan seudulla hän ihastui paikkaan Kokemäenjoen erään kosken varrella ja perusti sinne 1912 ateljeekotinsa Harjulan. Hän toimi innokkaasti kotiseutuaatteen, nuorisoseuran ja museotoiminnan saralla. Taiteellisessa työssään hänen lempiaiheensa olivat hevoset.  Hänet mainitaan Suomen ensimmäisenä impressionistis-realistisen kuvanveistotyylin edustajana. Uutta oli veistosten jättäminen luonnosmaisiksi hetken tuokiokuviksi.




Työn jälkeen,
Emil Cedereutz, 1904,
valmistettu Brysselissä,
osallistunut Pariisin Salongin
näyttelyyn.














Porin - ja Emilin - ensimmäinen julkinen teos on  Äestäjä Cygnaeuksen koulun edessä. Veistos valmistui 1912 ja paljastettiin tällä paikalla 1920.


Komeaa koulua alettiin rakentaa Uno Cygnaeuksen 100-vuotispäivänä, se valmistui 1912 ja on edelleen käytössä. Arkkitehtina oli Usko Nyström. Koulun edustalla on Cygnaeuksenpuisto ja Emil Cedercreutz iloitsi siitä, että patsas sijoitettiin sinne kaikkien nähtäville. Museoissa teoksia näkevät vain ne, joilla on kiinnostusta astua sisälle. - Tänä päivänä on valitettavasti joukko ihmisiä, jotka eivät arvosta patsaita taideteoksina, ja ilkivalta on lisääntynyt ja patsaita käytetään kiipeilytelineinä (vrt. Havis Amanda).

Aiemmin kuluneena kesänä kerroin Kangasniemellä olevasta Emil Cedercreutzin veistoksesta "Äidin rakkaus" (19.7.20). Sen alkuperäinen iso versio vuodelta 1928 on Helsingin Varsapuistikossa. 

Emil Cedercreutzin elämäkerran on kirjoittanut Annika Waenerberg, ilmestymisvuosi 2019.




Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:
wikipedia.fi
näyttelyesitteet


Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit