Oppia ikä kaikki

Eräänä aurinkoisena loppukesän päivänä päätin lähteä Haapasaareen ja etsiä vihdoinkin Opinsaunan kiukaan, jota olen sieltä hakenut jo useamman kerran turhaan. Kiersin ensin pari kilometriä pitkän luontopolun ja aloin sitten tarkentaa katsettani, josko jostakin pilkottaisi tuo kuuluisa kiviröykkiö. Löysin mustikoita, puolukoita sekä kauniin kallion, josta oli näkymä Päijänteelle, mutta "kiuasta" ei näkynyt. Olin jo pettyneenä palaamassa autolle, kun havaitsin vielä yhden polunpään ja lähdin seuraamaan sitä. Ja onnekseni se johtikin perille. 


 "Vaeltaja, sano Suomelle, että sen nuorison parasta me harrastamme.
Tähän opinsaunan kiukaaseen on n. 4000 Jyväskylän Seminaarista
valmistunutta kansakoulunopettajaa tuonut toive- ja muistokivensä
kertomaan jälkipolville kansanvalistuksen raivaajatyöstä.
Jyväskylän Jyskyt
Jyväskylän mlk."

Paikalla olevassa infotaulussa lukee:

"Opinsaunankiuas on monumentti, jonka ovat tehneet Jyväskylän seminaarista vuosina 1863-1937 valmistuneet kansakoulunopettajat. Jokainen heistä, noin 4500 kaikkiaan, on käynyt viemässä kivensä "opinsaunakiukaaseen". Opettajaksi valmistumisvuosi on usein hakattu isoihin kivenjärkäleisiin. Ensimmäiset kivet laitettiin vuonna 1867, jolloin ensimmäiset opettajat valmistuivat.

Jyväskylän Seminaarin muututtua Jyväskylän kasvatusopilliseksi korkeakouluksi katkesi kiviperinne. Opinsaunankiuas oli tavallaan unohduksissa vuoteen 1978 saakka, jolloin Jyväskylän Jyskyt ry hankki kiukaan ympärille aidan ja julkisti monumentin.

Yliopiston 50-vuotisjuhlien yhteydessä järjestetyn promootion aikana vuonna 1984 kävi promootiokunta kantamassa kiviröykkiön päälle ison kiven, johon oli kiinnitetty kuparinen laatta osoittaen täten kunnioitustaan seminaarin perinteelle."



Ihailen noita seminaarin alkuaikojen kansakoulunopettajia. Heissä oli niin paljon ihanteellisuutta ja halua toimia kansan sivistämiseksi, mutta myös leikkimielisyyttä, mitä tämä kivirakennelmakin kuvastaa. Tänne tultiin aluksi soutuveneillä, myöhemmin laivalla Jyväsjärven ja Äijälänsalmen kautta. Monumentin vieressä olevan infotaulun kuvassa miehet ovat puku päällä, hattu päässä, naisilla on pitkät hameet, kauniit puserot ja leveälieriset hatut. Miten he pystyivät kiipeämään tänne kallion päälle?  Siitä tuli sitten tietenkin kilpailu, kuka jaksaa kantaa suurimman kiven röykkiöön. Nimikirjaimet kaiverrettiin kiviin, pidettiin puheita ja varmasti laulettiinkin. Eväänä oli hyvää viiniä ja ruokaa. Lisätietoja löytynee Jyväskylän yliopiston museosta Seminaarinmäeltä.

Vaajakoskelta löytyy toinenkin muistomerkki, jota en blogissani ole vielä esitellyt. Se on Vaajavirran varrella Veteraanipuistossa aivan vilkasliikenteisen 4-tien vieressä, mutta kuitenkin suojassa.

Haupitsi, vaajakoskelaisten sotaveteraanien muistomerkki

Jyväskylän Taidemuseon tiedoissa kerrotaan, että kyseessä on ranskalainen, vuonna 1915 valmistettu haupitsi, joita Suomeen ostettiin talvisodan aikana 24. Tykki on Sotamuseon omaisuutta ja luovutettu Jyväskylän maalaiskunnan (nyk. Jkl kaupunkia)  käyttöön hoitovelvoitteella. Vaajakoskelle se on pystytetty vuonna 1991. Tällä paikalla sijaitsi aikoinaan "Vaajakosken patruunan" James Salvesenin kotitalo ja sen kivijalkaa on käytetty jalustassa hyväksi.

Aloittaessani tämän blogin pitämisen tavoitteenani oli löytää ja esitellä Jyväskylässä ulkona  kaikkien vapaasti saavutettavissa olevat julkiset taideteokset/muistomerkit. Tehtävä on muutamaa kohdetta lukuunottamatta suoritettu ja siinä sivussa on tullut mukaan myös matkoilla näkemiäni kiinnostavia teoksia. Muutaman kirjoituksen vielä saanen aikaiseksi ennen kuin vetäydyn luovalle tauolle. Itselleni tämä matka patsaiden pariin on ollut antoisa ja tietojen kaivaminen eri lähteistä sekä kirjoittaminen on ollut hyvää aivotyötä. Vierivä kivi ei sammaloidu, sanotaan.

Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:
Infotaulu Opinsaunan kiukaalla
Jyväskylän julkiset taideteokset


Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.












Kommentit