Tunnustus

 Olen usein havahtunut miettimään yksittäisillä sanoilla olevia eri merkityksiä. Se on johtanut kysymykseen, miten kukaan ulkomaalainen voi oppia ymmärtämään suomea, varsinkin kun vielä taivutusmuodot tuovat lisää haasteita.

Tämänkertaisen postauksen otsikko on yksi esimerkki sanoista, jotka voivat tarkoittaa eri asioita. Kun avasit luettavaksesi tämän kirjoituksen, oletitko, että tunnustaisin jonkin tekoni ja ehkä pyytäisin anteeksi? Sitä en nyt aio tehdä, ehkä joskus toisella kertaa sitten.

Tunnustus merkitsee myös jotain, jota  odotamme toisilta tai jota voimme antaa toisille. Tunnustuspalkinnon tai mitalin voi saada vaikkapa ansiokkaan kirjan kirjoittamisesta tai taideteoksen luomisesta, jonkin hyvän aatteen hyväksi tehdystä työstä, varsinaisessa työssä pitkästä palvelusajasta tai uudesta ideasta töiden tehokkaammaksi suorittamiseksi. Jopa yksinkertainen sana kiitos koetaan tunnustukseksi.

Miksi näin pitkä johdanto, mietit, eikö jo päästä itse asiaan? Okei. Tehtäväni on tänään esitellä Jyväskylästä taideteos, jonka nimi on Tunnustus. Se sijaitsee Palokan liikekeskuksen parkkipaikalla. Tekijä on jyväskyläläinen moniosaaja Jaakko Valo (s. 1954 Kaustinen).


Tunnustus, Jaakko Valo, 2000

Teos on kunnianosoitus rakentajille. Rakennusliike Skanska Sisä-Suomi Oy tilasi teoksen taiteilijalta ja lahjoitti sen sitten viereisen Kotikeskuksen kiinteistölle. Veistos on maalattua vesileikattua terästä ja sen jalusta kiveä ja betonia. Samalla kun se muistuttaa rakenteilla olevaa taloa, siinä on kuvattu myös tyylitellyt rakentajat vierekkäin, peräkkäin ja kerroksittain. Yhteistyöllä tulee valmista.

Jaakko Valo on Jyväskylässä tuttu erityisesti monista abstrakteista ulkoseinämaalauksistaan. Mattilanniemen puistossa on hänen betoniteoksensa Weimar-Chigaco. Löydät postaukseni niistä kirjoittamalla hakukenttään Jaakko Valo.

Tämän Tunnustuksen ohi kulkee päivittäin satoja ihmisiä. Kuinka moni heistä on sen NÄHNYT? Antakaamme taiteilijalle tunnustus pysähtymällä hetkeksi tarkkailemaan teosta, kun seuraavan kerran menemme huonekaluostoksille!

Usein kuulee ihmisten sanovan, etteivät he ymmärrä taidetta. Se on kuin vierasta kieltä. Kaikesta näkemästään ei tarvitse pitää, mutta aina voi kuitenkin katsoa ja miettiä miksi pitää tai miksi ei. Kannattaa altistaa itsensä taiteelle ihmetellen kuin pieni lapsi ja etsien siitä jotain hyvää ja tuttua. Itse olen löytänyt esimerkiksi ehdolla olevasta Matti Nykäsen Höyhen-patsaasta  sen rinnastuksen, että samoin kuin höyhen Matti oli herkkä ja haavoittuva nuori urheilu-uransa voiton päivinä ja olisi tarvinnut monenlaista tukea kehitykseensä ja suojelua hyväksikäyttäjiltä. Toivottavasti nykyurheilijoiden kohdalla osataan toimia viisaammin. Tuhansista lehtikuvista tiedämme miltä Matti näytti, näköispatsasta ei enää tarvita. Jos olen ymmärtänyt asian väärin, pyydän anteeksi tietämättömyyttäni.


Kuvan olen itse ottanut.

Lähteet:
Julkiset taideteokset Jyväskylässä


Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

Kommentit