Höyhenen keveyttä 56 tonnia

Paljon on virrannut vettä Tourujoessa edellisen blogikirjoitukseni jälkeen. Lähes kolmen vuoden luova tauko tuli, kun olin kirjoittanut kuta kuinkin kaikista Jyväskylän julkisista patsaista. Tänä aikana uusia on tullut ja onhan nekin saatava aikakirjoihin. On siis aika aktivoitua.

Mäkihyppääjä ja mediapersoona Matti Nykäsen (s. 1963) kuoltua 4.2.2019 alettiin heti kirjoitella lehtiin, että hänelle pitäisi pystyttää patsas. Monet Matin läheiset olivat näköispatsaan kannalla, taidepiirit taas nykytaiteen puolella. Jyväskylän kaupunki järjesti patsaan suunnittelusta kutsukilpailun viiden taiteilijan kesken ja valituksi tuli taiteilija Kaarina Kaikkonen ehdotuksellaan "Höyhen".

Kaarina Kaikkonen (s. 1952 Iisalmi) valmistui v. 1983 Kuvataideakatemiasta ja aloitti uransa taidemaalarina.  Tunnetuksi hän on tullut kuvanveistäjänä ja erityisesti installaatioistaan , joissa hän käyttää materiaalina mm. miesten paitoja (Jyväskylän paraatiaukiolla) tai pikkutakkeja (Helsingin tuomiokirkon portailla). Ne ovat esillä rajallisen ajan. Nyt piti saada aikaan muistomerkki, joka kestää ehkä satoja vuosia.

Kaarina Kaikkonen suunnitteli teoksen 42 teräksisestä 'suksesta', jotka on aseteltu höyhentä muistuttavaan muotoon mustien graniittilaattojen päälle. Suksien määrä tulee siitä, että Matti saavutti 42 mitalisijaa arvokisoissa. Kuhunkin sukseen on kaiverrettu kilpailu, vuosi ja mitalin väri. Lisäksi jalustassa olevaan laattaan on kaiverrettu nuoren Matin kasvokuva ja olympiarenkaat.



Höyhen, ruostumaton teräs ja musta graniitti, 2022.
Kuva julkistamistilaisuudesta.

Höyhen paljastettiin suurin juhlallisuuksin Jyväskylän Köyhälammen rannalla 7.9.2022. Verhon patsaan yltä poistivat Jyväskylän Hiihtoseuran juniorit. Juhlassa oli puheita (muistomerkkityöryhmän pj M Lumela, taiteilija K Kaikkonen, olympiakomiteasta M Heikkinen, kaupunginjohtaja T Koivisto) ja kuorolaulua (Kipinät-kuoro). Kaarina Kaikkonen kertoi teoksen symboliikasta lämpimästi verraten hyppyä höyhenen keveyteen. Ylimpänä kohti taivasta kurottava sinisävyinen suksipari muistuttaa Matin ensimmäisiä mäkisuksia. Höyhenen ruoto puolestaan kuvaa hyppyrimäkeä. Symboliikan avautuminen on osaltaan saanut ihmiset ihastumaan veistokseen. Enää ei ole soraääniä kuulunut. Taiteilija kiitti myös kaikkia ammattilaisia, jotka ovat olleet mukana teoksen ja jalustan valmistamisessa, kuljettamisessa ja asentamisessa.  

Köyhälampi on Jyväskylän pesäpallostadionin kupeessa. Juuri valmistunut uusi pesisstadion on osa Hippoksen alueen liikuntapuistoa. Lammen rannalla on jo vuodesta 1975 sijainnut Sieppari-teos eli pesäpalloilijaa kuvaava Kari Juvan pronssiveistos, jonka esittelin tässä blogissa 17.6.2019. Suomen mestaruuden saavuttaessaan jyväskyläläisillä pesäpallojoukkueilla on tapana kastautua tässä lammessa. Naisten joukkue Kirittäret on ollut viime vuosina kestomenestyjä, mutta tänä vuonna ei mestaruutta tullut.


Kävelyryhmä 'Rondo' Höyhen-patsalla

Hippoksen alueella on meneillään rakennustöitä, mutta valmistuessaan alueelle muodostuu mukava kohde niin liikunnalle kuin taiteesta nauttimisellekin.* Ehkäpä siihen saadaan jokin uusikin teos vielä, riittäähän Jyvässeudulla menestyviä urheilijoita. Rallin mestareille täällä on jo puupuisto Lutakossa lähellä Jyväsjärven rantaa. Kullekin rallin suomalaiselle maailmanmestarille on istutettu oma nimikkopuu. Käykäähän kesällä tutustumassa.


* Lähistön muita katsomisen arvoisia veistoksia ovat Monitoimitalon edessä Anne Alhon Rondo (blogissani 8.3.19), Rautpohjan tehtaan edessä Juhani Rajalan Paperia maailmalle (blogi 10.11.19), Pitkäkadun puutalojen takana Kalle Keskisen Karhu (blogi 27.2.19) ja Yliopiston alueen monet teokset mm. Wäinö Aaltosen Paavo Nurmi (blogi 17.6.19).



1. kuvan olen itse ottanut, 2. kuva Kaisa Rossi.

Lähteenä olen käyttänyt juhlaohjelmalehtistä ja Wikipediaa.


Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa alla olevaa kommenttikenttää ensin, "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit