Vaajakoski-monumentti on kotona


Vaajakoski-monumentti uudella paikallaan.
Taustalla vasemmalla Vanha Voimala
Vaajakosken kanavan rannalla.


Kerroin yli kolme vuotta sitten (blogissa Kadonneen patsaaan jäljillä 11.8.20) veistoksesta, joka oli kadonnut kuin tuhka tuuleen. Kukaan asianosainen (taidemuseo, puisto-osasto, Keskimaa) ei osannut kertoa, minne teos oli viety Vaajakosken keskustasta S-kaupan edustalta. Vuonna 2014 kaupparakennus purettiin ja tontti veistoksineen myytiin Jyväskylän kaupungille. Katoaminen päätyi lopulta aluelehti Keskisuomalaisen tutkittavaksi elokuussa 2020 ja muutaman päivän päästä iso veistos löytyi kolmessa osassa Konservointikeskuksen parkkipaikan kupeesta rakennusjätteiden joukosta. Onneksi löytyi. Jos vuosia olisi vielä kulunut, se olisi unohtunut kokonaan ja tarkkaavainen uusi löytäjä joskus tulevaisuudessa olisi pitänyt kummallisia kiviä jonakin luonnonoikkuna.

Teos on kuusi metriä korkea ja painaa 28 tonnia. Keskisuomalaisen haastattelussa 8.8.20 kuvanveistäjä Juhani Saksa harmitteli monumentin kohtaloa: "Teos on ala-arvoisessa tilassa, syrjään heitettynä. Ne, jotka ovat veistoksen sinne siirtäneet, eivät ole siitä paljon perustaneet."














 

 Alkuperäiselle paikalleen teos pystytettiin vuonna 1994. Sen olivat tilanneet Osk Keskimaa, SOK ja Jyväskylän mlk kuvaamaan Vaajakoskea ja sen liike-elämään keskeisesti liittynyttä osuuskunta-aatetta. Taiteilija sai vapaat kädet muovata teos. Sen kaksi hieman toisistaan erilleen kallistunutta pylvästä jalustalla kuvaavat myös kylän maisemaa hallitsevaa Vaajavirtaa ja nimen alkukirjaimen muotoa.


Vuosia kului ja jännitin, mille paikalle teos mahdollisesti tulee, kun se on kunnostettu. Yllättäen tänä syksynä, lokakuun 28. päivän lehdessä oli uutinen, että veistos on pystytetty edellisenä päivänä Palokunnan puistoon Vaajavirran liepeille. Parempaa paikkaa ei olisi voinut löytää. Taiteilija Saksa sai ilon olla itse paikalla pystytystä todistamassa.



Kuvataiteilija Juhani Saksa (s. 1931) työskentelee edelleen kotitilallaan Kangasniemellä. Siellä syntyy erityisesti lintuja erilaisista kivilaaduista ja niistä hän on pitänyt paikan päällä kesänäyttelyitä ihan tähan asti (2023). Jyväskylässä häneltä on esillä Vaajakosken Naissaaressa "Kisailijat", kala-aiheinen veistos, ja Lahjaharjun hautausmaan sankarivainajien muistomerkki, monumentaalinen sekin kooltaan.



Ensimmäinen kuva on itse ottamani, muut kuvakaappauksia Keskisuomalaisen sivuilta.

Lähdeaineistona Keskisuomalaisen artikkelit aiheesta ja Taidemuseon laatima esittely "Jyväskylän julkiset taideteokset" netissä


Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa alla olevaa kommenttikenttää ensin, "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.




Kommentit