Aurinko paistakoon

Pyöräilin yhtenä aurinkoisena päivänä Jyväsjärven ympäri. Pysähdyin matkalla kuvaamaan Sulkurannan siirtolapuutarhassa olevaa Pertti Karjalaisen teosta Aurinkoportti. Kello oli silloin tasan 12 kesäaikaa.


Aurinkoportti, maalattu teräs, 12 pylvästä, 36 eri värisävyä, kivet ja kivikkokasvillisuus
Pertti Karjalainen, 2008, om. Jyväskylän kaupunki

Tämä Aurinkoportti-teos on Jyväskylän kaupungin lahja siirtolapuutarhan 60-vuotisjuhlaan. Siinä on 12 pylvästä, jotka kukin on maalattu kolmella eri värillä. Näin teos on eri kulmista ja eri valaistuksissa aina erilainen. 

Siirtolapuutarha on kaunis keidas Jyväsjärven rannalla Lutakkoa vastapäätä, perustettu vuonna 1948. Siellä on kaikkiaan 136 pikkumökkiä kauniine istutuksineen. Kesällä kävely ja varovainen pyöräily on sallittu muillekin päiväsaikaan, kunhan ei häiritse mökkiläisiä.

Karjalaisen teos tuo mieleeni vuosituhansia vanhat mystiset teokset kuten Stonehenge Englannissa ja Bru na Boinne Irlannissa. Niissäkin on pyöreään muotoon tehtyjä rakennelmia, joihin aurinko juuri talvi- ja kesäpäivänseisauksien aikaan osuu tarkalleen suunniteltuun kohtaan. Voimme vain ihmetellä senaikaista osaamista (noin 5000 vuotta sitten). Kivet raahattiin kymmenien kilometrien päästä.




Stonehenge 2013





Bru na Boinne, Irlanti 2018
Kivijalan kiviveistos
Bru na Boinne




Kuvataiteilija, taidemaalari, ympäristötaiteilija Pertti Karjalainen on syntynyt Rovaniemellä vuonna 1956, opiskellut Helsingissä ja toimii Jyväskylässä. Hän käsittelee maalauksissaan värin, muodon, rakennetun pinnan ja tilan suhdetta. Hänen teoksissaan voi aistia ympäröivän luonnon läsnäolon. (kuvataiteilijamatrikkeli.fi)

Taiteilija itse kertoo: "Ulkotilan tullessa mukaan taiteeseeni, pidän ensisijaisena lähtökohtana teoksen mittasuhdetta sekä kokonaisuuden yhteensoveltuvuutta lähiympäristön kanssa." (Jyväskylän julkiset taideteokset) - Mielestäni hän on onnistunut tässä Aurinkoportti-teoksessaan näissä tavoitteissaan, ovathan ympärillä monet eriväriset kukkaset mökkien pihoissa. Teos sijaitsee mäen päällä aukealla paikalla vihreyden keskellä ja pääsee näin oikeuksiinsa. Käyn varmasti toistekin paikalla ja tutkin värejä silloin tarkemmin.

Ksml 11.10.15 toimittaja Sari Toivakka kirjoittaa: 
"Pertti Karjalainen on tehnyt taideprojekteja säännölliseti Venäjällä vuodesta 2003. Tutuksi ovat tulleet niin suurkaupungit kuin Siperian erämaakylätkin. Venäjässä Karjalaista viehättävät erilaisuus, temperamentti ja ihmisvilinä. 
- Saan sieltä voimaa omaa työskentelyyni, joka tapahtuu työhuoneella Lutakossa aika hissukseen, hän sanoo. 
Karjalaisen taidetyö Venäjällä pitää sisällään esimerkiksi taideopetusta lapsille ja aikuisille, yhteistyössä toteutettavia taideteoksia sekä näyttelyitä.
Tiukan ja tarkan taidetradition maassa ei aina ymmärretä suomalaistaiteilijan välitöntä tekemisen tapaa. Joskus venäläiset ihmettelevät, eikö taiteilija tee mitään, kun hän ei oitis pystytä telinettä ja ala maalata.
- Sen sijaan saatan kävellä ja kerätä kiviä. Vähän ajan kuluttua he ymmärtävät, että meillä on eri lähtökohta taiteen teolle."



Aurinkokello, 1995, Vaajakoski
Suunnitellut Arkkitehtitoimisto
Olavi Noronen Ky

Vaajakosken kirjaston ja urheiluhallin edessä on jykevä teos Aurinkokello.  SOK:n työntekijät Valdemar Koskinen ja Emil Viinikainen työstivät vuonna 1930 tämän maantiejyräksi. Sitä on käytetty teiden ja kenttien jyräämiseen. 

Jyväskylän maalaiskunta pystytti tämän teoksen  vuonna 1995 lisättynä tapilla, jonka varjo näyttää ajan. Patsaan ympärillä kuuluisi olla vesiallas ja onkin, mutta en muista vettä siinä nähneeni.

Teoskuvauksessa sanotaan, että kello on asennettu näyttämään kesäaikaa juhannuksena 1994. Sitä varten piti laskea oikea kallistuskulma tässä paikassa, sillä sen pitää olla pohjois-etelä -akselin suuntainen. Kieltämättä vähän vaikealukuinen kello oli, kun yritin varjoa tulkita. Kännykästä saa tarkan ajan niin helposti. 





Aurinkoista kesän jatkoa sinulle, lukijani! Vielä on elokuu jäljellä!



Kuvat ovat itse ottamiani.

Lähteet:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi
sulkur.wixsite.com
Keskisuomalainen 11.10.15
Jyväskylän julkiset taideteokset



Kommentit ovat tervetulleita.

Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa



2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!)

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin

Kommentit