Muistoja kesänäyttelyistä

Suomen kesän lyhyys tuli taas ilmiselväksi. Heinä-elokuun vaihteessa huomasin, että kesätaidenäyttelyt sulkevat kohta ovensa. Viime hetkellä ehdin tutustua kahteen.

Joutsan Haihatuksen kesänäyttely oli kahdeskymmenes ja kaksikymmentä oli mukana olevia taiteilijoitakin. Mukavana lisänä tapahtumassa oli tiettyinä päivinä eri henkilöiden esittelemät Kolme suosikkiani -kierrokset. Näin saimme näyttelyyn uusia näkökulmia ja osallistujien kesken syntyi kiintoisia keskusteluja.

Oma suosikkini oli vintille ripustettu monimetrinen Mauri Korhosen Meri (La Mer), 400 sinisestä muovisesta halkaistusta vesipullosta koottu merimaisema, jossa kaloille ei ollut enää tilaa. Teos puhutteli ajankohtaisuudellaan, mutta myös kauniilla sinisen sävyillään. Syksyllä teos on nähtävillä Kajaanissa Materiaalirunoutta-näyttelyssä.

La Mer, Mauri Korhonen, 2019, muovipullot
(takana ikkuna, joka tuo valoa)

 Kuvataiteilija Mauri Korhonen on lähtöisin Sotkamosta, netistä löytyvä tieto kertoo hänen olevan suonenjokelainen kuvaamataidon lehtori (2012).  Hän tekee taidetta kierrätystavaroista. Teokset ovat kauniita kaukaa katsoen, läheltä katsoen paljastuu karu todellisuus. Haihatuksen pihalla tällainen reaktio syntyi pihalla olevasta vehreästä puusta, joka olikin koottu piikkilangasta ja tyhjistä patruunakoteloista (onko oikea termi?).



Maalaus, B P Nozdrachev
Toinen mielenkiintoinen teos Haihatuksen pihalta on Benjamin Phillips Nozdrachevin Maalaus. Tästä väri-iloittelusta tulee hyvälle mielelle. Se saa ajattelemaan, että meillä on ympärillämme paljon yksinkertaista kauneutta, kunhan vain heräämme havainnoimaan ja tarvittaessa täydentämään joillakin yksityiskohdilla.

Nozdravchevilta on pihapiirissä muitakin ympäristötaideteoksia. Hän asustaa Joutsassa.

Haihatus on myös taiteilijaresidenssi, johon tulee taiteilijoita eri puolilta maailmaa työskentelemään. Toiminnan jatkuvuus on vielä avoin sen kahden tärkeän toimijan menehdyttyä hiljattain.






💕

 Kangasniemen Salmelassa puolestaan juhlittiin toiminnan 30-vuotistaivalta. Kattaus oli niin upea kuin kuvitella saattaa. Mukana oli taiteilijoita näyttelyiden alkuvuosilta kuten Laila Pullinen, Rafael Wardi, Ulla Rantanen, Ukri Merikanto ja monia menneitten vuosien  Salmelan Nuoria taiteilijoita.



Bookbirds/Kirjalinnut, Samuli Alonen, 2019
patinoitu ruostumaton teräs ja pronssi

Ilahduttavaa oli, että jyväskyläläinen Samuli Alonen (1977) oli päässyt mukaan uusilla lintuveistoksillaan.

Näyttelyesitteessä sanotaan, että Samuli pyrkii luomaan teoksia, jotka saavat katsojan hyvälle tuulelle. Luonto, unet ja mielikuvat innoittavat häntä.

Samulin työpajalla Pykälistössä Laukaantien varrella saa käydä katsomassa veistospuistoa.

Näistä pidän, kuten oikeasti luettavista kirjoistakin.




Kaukana kavala maailma, Ilkka Lammi, 2000
öljy kankaalle
Ruusunen, Ilkka Lammi, 2000
öljy kankaalle

Taiteilija Ilkka Lammi (1976-2000) oli Salmelan nuori taiteilija vuonna 2000. Traagisesti hän hukkui tuona vuonna ja lupaava ura katkesi. Hänen tavoitteenaan oli luoda ainutlaatuisen taidokkaita maalauksia ja ehtikin jo paljon. Minua näytteillä olleet teokset puhuttelivat voimakkaasti, erityisesti tuo Kaukana kavala maailma. Nukkuessa voimme suurimmaksi osaksi irrottautua uutisvirrasta, joka kaiken aikaa tuo korviimme synkkiä enteitä tulevaisuudesta. (Pahimmillaan ne toki voivat tulla uniinkin.)

💦

Catch the Wind, Tuomo Saali, 2019
öljy kankaalle


Taiteilija Tuomo Saali (s. 1957 Pielavesi) käsittelee maalauksissaan mahtavia vuoristomaisemia ja ihmisen pienuutta suuren luonnon helmoissa/armoilla. Hän pyrkii tuomaan esiin tunnepohjaisen luontokokemuksen. Itsekin maisemien rakastajana pidän näistä teoksista ja samalla tunnen, etten enää kuntoni puolesta jaksa moisia vaelluksia tehdä, pitää tyytyä vähempään ja ihailemaan vuoristoja kuvissa. Hänen teoksissaan sääilmiöillä on suuri merkitys - sitä kautta ne heijastelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksia ihmisen toimintaan. Vaellus, sitähän tämä elämä on.

💫


Vieras omalla maalla, Jasmina Ijäs. 2019
akryyli kankaalle

Tamperelainen itseoppinut taiteilija Jasmina Ijäs (s. 1990) on Salmelan nuori taiteilija 2019. Isoisä opetti hänelle maalausta! Hän kertoo inspiroituvansa Suomen luonnosta ja eläinkunnasta. Teoksissaan hän yhdistää geometrisia muotoja ja eri ulottuvuuksia, joiden kautta liikutaan ajan ja vuodenaikojen eri tasoissa kertoen tarinaa. - Minua puhuttelevat hänen teoksensa, joissa on yhtymäkohtia aiemmin esittelemiini Nick Brandtin valokuviin (19.7.19), joissa rakentaminen on vienyt elinmahdollisuudet alkuperäiseläimiltä. Aivan selvästi taiteilijoilla on ahdistus luonnon puolesta. Koska mukaan tulevat poliitikot, liikemiehet ja ammattiyhdistysväki, joilla on valtaa ja resursseja?


👥

Salmelassa oli tosiaan paljon ihastuttavia teoksia, jotka olisin halunnut jakaa kuvina kanssasi, mutta tässäkin taisi olla jo sulateltavaa. Yksi teos vielä loppuun. Katselin pitkään Essi Peltosen (s. 1982 Turku) kasvotutkielmia ja olisin mielelläni ostanut omaksikin... Niissä on jotakin ajatonta ja syvällistä. Essi opiskeli taidetta Porin taidekoulussa ja Turun AMK:n kuvataidelinjalla. 

Essi oli Salmelan Nuori taiteilija vuonna 2017. Hänen teoksissaan on naisfiguureja erilaisissa tunnetiloissa.  Tässä sisäänpäin kääntynyt, mietteliäs.


Steps on My Way, Essi Peltonen, 2019
akryyli kankaalle


Oli antoisat matkat. Elokuussa ehkä kertyy vielä jotain matkamuistoja. Pysy kanavalla!

Kuvat olen itse ottanut.


Lähteet:
haihatus.fi
Salmelan näyttelyn esite
wikipedia.org



Kommentit ovat tervetulleita.



Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa



2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!)

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin


Kommentit