Joulun taikaa

 Allakka kertoo, että joulu on viikon päästä, vaikka sää ei siltä näytä, onhan lämpötila jo pitkään ollut nollan vaiheilla eikä Jyväskylän korkeudelle ole lunta kertynyt. Selatessani viimeaikaisia kuviani heräsi minussa kuitenkin joulumieli. Suurelta osalta sen saivat aikaan marras-joulukuulle ajoitetut kaupungin erikoisvalaistukset.


Tekijä Samuli Alonen

Toivolan Vanhalle Pihalle on ilmestynyt jyväskyläläisen kuvanveistäjän Samuli Alosen uusia kauniita veistoksia ja piha on  jouluisen punainen. Toinen Valon kaupungin kohde on Kirkkopuisto, jossa loistavat satumaiset valoinstallaatiot.


Perhosaiheet ovat uutta Samuli Alosen tuotantoa.


Toinen mieltäni sykähdyttänyt taide-elämys oli Jyväskylän Taidemuseon näyttelyssä "Matkalla maan keskipisteeseen", joka on esillä 14.3.2021 saakka. Löysin "sielunsiskon" Sonja Löfgrenissä, joka on kirjonut herkkiä kaupunkinäkymiä kankaalle. Itsekin mielelläni kuljeskelen kaupungilla katsellen rakennuksia ja rantamaisemia etsien sitä täydellistä kuvakulmaa kameraani.


Kaupungin rytmejä, Sonja Löfgren, kirjonta kankaalle


Sonja Löfgren on suomalainen taiteilija, valmistunut taidekäsityön maisteriksi Tukholman Konstfackista 2017. Lainaus Sonjan teosten näyttelytekstistä: "Luonnoskirjamaista työskentelyään hän kuvaa neulalla ja langalla piirtämiseksi. Syksyllä 2019 hän teki tutkimusmatkan Jyväskylään. Pitkien kävelyretkien ja ympäristön tarkkailun tuloksena syntyi moniosainen installaatio. Taiteilija kiinnittää huomiomme pintoihin ja materiaaleihin, jotka ovat läsnä tutuissa paikoissa joka päivä, mutta jäävät meiltä huomaamatta. Muutettuaan Tukholmaan Löfgren tutustui uuteen kotikaupunkiinsa samalla tavalla ja taiteellisesta prosessista tuli yhtä sopeutumisen kanssa."

Kaupungin rytmejä, Sonja Löfgren


Syksyllä sain tiedon yhdestä patsaasta, joka ei ole Jyväskylän taidemuseon luettelossa eikä Wikipedian julkisten taideteosten luettelossa. Jyväskyläläisen kuvanveistäjän Kari Alosen veistos "Kantava voima" sijaitsee Korpilahti-talon edustalla. Siinä taipuneen "selän" päällä on avoin kirja (luettu, koska avoinna viimeinen aukeama). Minulle se kertoo, että lukeminen/opiskelu on se voima, joka kantaa läpi elämän ja valaisee synkätkin ajat. Tällaiset löydöt ovat tämän blogistelun suolaa.



Kantava voima, Kari Alonen


Googlasin sanaparin "kantava voima" ja mitä löysinkään! Muun muasssa kaikki seuraavat mainittiin (valitsin vain positiivisia): 

  • Toivo - potilasta kantava voima. (Duodecim-lehti)
  • Vertaistukitoiminta, arjen kantava voima (Theseus)
  • Harrastukset ovat kantava voima elämässä (Peda.net)
  • Sisarukset voivat olla elämän kantava voima (Perhehoitoliitto)
  • Tyytyväinen asiakas, se kantava voima (jpvalmennus)
  • Mökkeilijät kantava voima (Etelä-Suomen Sanomat)
  • Liikkumisen aloittaminen - omahoito-ohjelman kantava voima on ilo (terveyskyla.fi)
  • Yhteisöllisyys on juhlavuoden kantava voima (Parkanon kaupunki)

Mielenkiintoista oli katsoa, miten kantava voima on käännetty englanniksi. Vaihtoehtoja löytyi: the driving force tai  the main driver, jotka kuvaavat eteenpäin vievää voimaa, mainstay ja pillar puolestaan enempikin vankkaa perustaa. 

Europarlamentista esimerkkilause: "Älkäämme unohtako, että demokratia ja ihmisoikeudet ovat Euroopan unionin kansainvälisen työn kantava voima." "Let us not forget that democracy and human rights are the mainstay on which the European Union operates in the international arena."

Toinen esimerkki samasta lähteestä: "Kansalaisyhteiskunnan haaste: miten kansalaisyhteiskunnasta voi tulla kestävän kehityksen edistämisen kantava voima?" "The challenge for civil society: to become a driving force in promoting sustainable development."

Nämä lauseet jätän "perinnöksi" tulevalle uudelle vuodelle.


Vuodenvaihteen ilotulitukset on lähes kaikki peruutettu. Sen korvikkeeksi lisään tähän loppuun vielä kuvia Jyväskylän valoviikonlopulta Ylistönsillalta. Atomien taustalla vastarannalla Ylistönrinteessä häämöttää Kimmo Schroderuksen Hyöky-veistos valaistuna. Kiitos valoista kaupungille!






Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta, lukijani!


Kuvat olen itse ottanut.

Lähteet:

Näyttelyteksti Jyväskylän taidemuseo

Kari Alosen ja Samuli Alosen töitä on tässä blogissa esitelty paljon. Löydät ne hakutoiminnolla kirjoittamalla heidän nimensä hakukenttään.


Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.



Kommentit

  1. Samuli Alosen perhoset ovat hurmaavia. Kotkassa Puutarhayhdistyksen lahjoittama Siivekkäät-teos ja viime kesänä liikenneympyrän keskusta sai katseenvangitsijaksi suuren perhosen. Olisi ansainnut rauhallisemman paikan, jossa sitä voisi ihailla, nyt liikenteen keskellä. Hyvää Joulua ja Valoisaa Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta sinullekin! Samuli Alonen on todella löytänyt hienon aiheen teoksiinsa perhosista. Kotkassa on kadehdittavan paljon julkista taidetta. Pienen osan ehdin katsastaa pikavierailullani pari vuotta sitten. Tavoitteeni uudelle vuodelle on käydä siellä uudelleen.

      Poista
  2. Kiitos kommentista! Kävin katsomassa kuviasi Instagramissa. Oli kiva lukea tiiviitä kommenttejasi minulle tutuiksi tulleista veistoksista. Ja kuvasi ovat hienoja. Taidemuseo on luvannut täydentää julkisten teosten luetteloaan. Sitä odotellessa tehdään omia löytöjä!

    VastaaPoista
  3. Onkohan tuo Korpilahden kirjaveistos saanut innoituksensa Alkio-opistosta? Minusta erityisen hienoja Alosten töitä ovat ne, joissa on yhdistetty lasia ja kiveä. tk

    VastaaPoista

Lähetä kommentti