Maailman kirjat, sekaisin?

 

Kirjankustantamo K.J. Gummeruksen 125-vuotismuistolaatta
Gummeruksenkatu 3, Jyväskylä, tekijä Arja Jäppinen, 1997

Gummerus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ja edelleen toimiva yleiskustantamo. Yrityksen perusti vuonna 1872 Jyväskylässä lyseon ruotsin ja suomen lehtori Kaarle Jaakko Gummerus yhdessä (tulevan) vaimonsa Gustavan kanssa. Se toimi Jyväskylässä vuoteen 1985 asti, jolloin sen pääkonttori siirtyi Helsinkiin. Painotalo Seppälässä Jyväskylässä sulki ovensa vuonna 2010.

Toinen kustantamo Jyväskylään syntyi samana vuonna 1872, kun seminaarin lehtorit K G Göös ja A G Weilin alkoivat julkaista oppikirjoja ja uskonnollista kirjallisuutta. Weilin+Göös siirtyi jo 1883 Helsinkiin ja sillä nimellä toiminta on lopullisesti päättynyt  WSOY:n tytäryhtiönä 2011. Werner Söderströmin, WSOY:n perustajan, kotipaikka oli Porvoo. Kustannustoiminta alkoi vuonna 1878. Senkin pääkonttori siirtyi Helsinkiin, vuosi oli 1930. Kustannusosakeyhtiö Tammen perusti edistysmielinen osuustoimintaliike 1943. WSOY ja Tammi ovat siirtyneet Bonnierin omistukseen.  Kustannusyhtiö Otavan perustivat Hannes Gebhard ja Eliel Aspelin-Haapkylä Helsingissä vuonna 1890. Sen painotalo Keuruulla on toiminut vuodesta 1955. 

Kirjoihin liittyvää juttua on blogissani Emil, Emil ja Emil 3/24.9.20 Pukstaavin yhteydessä.
Arja Jäppinen on jyväskyläläinen monialainen taiteilija. Hänen materiaalinaan voi olla melkein mikä vaan, hän on tehnyt paljon nukketaidetta, kuvanveistoa, paperitaidetta. Hän osallistui kesällä 2020 Iittalan naivistien näyttelyyn (ks. Emil, Emil ja Emil 2/16.9.20).

👴👵

Vuosi sitten kirjoitin postauksen otsikolla Tervetuloa 2020 ja lainasin siihen lapsuudestani äitini mietteen hänen riisuessaan kuusenkoristeita: "Mitähän tiedetään, kun seuraavan kerran kuusta koristellaan?" Eipä kukaan osannut arvata, millainen vuodesta 2020 oli tuleva. Iloisen 20-luvun alun sijasta saimme kaikkien aikojen kiivaimmin leviävän pandemian, joka lopetti matkustelut, kulttuuriesitykset, tapaamiset ja eristi ihmiset toisistaan. Nyt voi sanoa: Tervemenoa 2020, tervetuloa 2021! Rokotusten ja muiden toimenpiteiden ansiosta voinemme odottaa parempaa loppuvuotta ainakin.

"Ei kukaan ihminen oikeasti näe hamaan tulevaan asti koska tämän mitä nyt on ja tulevan välissä on niin kuin silmien ja taivaan välissä melkein aina liikaa likaista ilmaa, kaikkea värisevää ja heiluvaa taivaan vedetöntä sadetta ja sumua ja karvaa."

Edellä oleva lainaus on Olli Jalosen Finlandia-palkitusta kirjasta Taivaanpallo, sen päähenkilön Anguksen mietiskelyä 1600-luvun lopulta. Kirja on mukaansatempaava, riipaisee lukea ihmisten eriarvoisuudesta ja  vallan väärinkäytöstä. Toisaalta on ilo lukea, miten joku auttaa mahdollisuuksiensa mukaan kanssaihmistään. Tässäkin teoksessa korostuu lukutaidon merkitys vaihtoehtojen luojana ihmisen elämänkaarelle.  

Joillakin kirjailijoilla on näkemisen kykyä ja taitoa ilmaista se sanoin, mutta mikä maailmankaikkeudessa toteutuu, on 'suuremmissa käsissä', mikä minulle tarkoittaa Isää Luojaamme. Vuosien päästä voimme ehkä ymmärtää meitä kohdanneiden tapahtumien tarkoituksen. 

Kiitos kirjailijat, kääntäjät ja kustantajat! Tässä vuonna 2020 lukemieni kirjojen parhaimmistoa  lukemisjärjestyksessä:

  • Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää (Gummerus)
  • Eero Huovinen: Äitiä ikävä (WSOY)
  • Mia Kankimäki: Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava)
  • Svetlana Aleksijevits: Tsernobylista nousee rukous (Tammi)
  • Alice Zeniter: Unohtamisen taito (Otava)
  • Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Vuoden kohokohtina olen tähdellä merkinnyt elokuvan Nuoren naisen muotokuva, Jyväskylän oopperan esityksen La Boheme sekä Eurooppa4:n esityksen Harmony Sisters. Peruutettuihin tapahtumiin kuuluivat Ilmajoen ja Savonlinnan musiikkijuhlat.

Uusia valloituksia sain kesällä kootuksi viisi: Liesjärven, Torronsuon, Puurijärvi-Isosuon, Patvinsuon ja Tiilikkajärven kansallispuistot. Suon lämpöisen kostean mikroilmaston tunnen vieläkin ihollani ja silmissäni häilyvät maaston monet värit ja ympärillä parveilevat sinisiivet.


Patvinsuolla 17.8.20

Puurijärven lintutornissa 3.8.20

👨👩

Pakkaspilvet harhailevat,

taivas jäätyy.

Lumi kinostuu,

joen aallot hyytyvät.

Vuorijono jähmettyy jadejärkäleiksi,

puutarhassa värisevät kivettyneet oksat. 

 

(Pertti Niemisen suomentamia kiinalaisia kansanlauluja 300-400-luvuilta, kokoelma Silkkihiukset, kustantaja Otava) 


Kuvat ovat itse ottamiani. 

Lähde: Wikipedia 


 Kommentit ovat tervetulleita.

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.

 




Kommentit