Nykytaidetta prosentilla

 

Jyväsjärven rannalle Rantaraitin varrelle Lutakkoon ilmestyi vuonna 2021 uusi taideteos lasten leikkipaikan vierelle. Monet ohikulkijat luulevatkin, että kyseessä on jokin lapsille tarkoitettu virike. Tosiasiassa se on tulos kilpailutetusta suunnitelmasta rantaan sopivasta taideteoksesta. WSP Finland Oy voitti kilpailun ehdotuksellaan SADEPILVI. Teoksen suunnittelijat ovat valaistussuunnittelijoina Heini Myllyoja, Annukka Larsen ja Antti Saari  ja äänisuunnittelijana Pyry Survo ja maisema-arkkitehtuurista vastaavana Rani Ji. Kun kuljen alueella vain päiväsaikaan, en ole valaistusta enkä myöskään ääntä kokenut sen äärellä. Kulttuuriluotsattavia kävelijöitä sen muovisten sadepisaroiden alle on mukava viedä. Teos on täyttänyt tehtävänsä, kun kävijät tulevat hyvälle mielelle kokemuksesta.


Sadepilvi, 2021

Samana vuonna tuli Kankaan asuinalueelle taas yksi uusi prosenttikulttuuriteos*: UOMA (syöksytorvella). Sen suunnittelivat kuvanveistäjät Anssi Pulkkinen (s.1982) ja Taneli Rautiainen (s.1983). Tämä veistos valittiin useammasta vaihtoehdosta, päättäjänä Kankaan Palvelu Oy. Myös asukkaiden mielipidettä ehdotuksista kysyttiin. Tämä teos on herättänyt kysymyksiä - jotkut epäilevät talon olevan vielä keskeneräinen, kun sadevesiränni on mutkalla. Vähitellen siihenkin näkyyn tottuu. Taiteilijat kuvaavat sillä viereisen Tourujoen mutkia.

Taiteilijapari Pulkkinen-Rautiainen on voittanut useita julkisten taideteosten kilpailuja. Heidän näyttäviä teoksiaan on mm. Helsingissä, Turussa ja Porvoossa. Anssi Pulkkinen valmistelee tohtorintutkimusta Kuvataideakatemiaan, Taneli Rautiainen on valmistunut sieltä maisteriksi.

Nykytaide pitää sisällään niin monenlaista toteutusta, että sitä voisi kuvata sanalla "sekameteli". Joskus teokset puhuttelevat, toisinaan taas eivät. Kun ei tunne taiteilijaa, niin ei voi olla varma, onko hän ollut tosissaan teosta tehdessään vai onko hän halunnut nimenomaan ärsyttää katsojaa, herättää hänessä ajatuksia. Hyvä kuitenkin, että taide on vapautunut niistä tiukoista vaatimuksista, mitä vielä sata vuotta sitten taiteilijoilta edellytettiin. Myös materiaaleissa on valinnan varaa, monet taiteilijat pyrkivätkin käyttämään kierrätysaineita tai luonnonmateriaaleja. Teoksen ei tarvitse välttämättä kestää satoja vuosia, eiväthän nykytalotkaan kestä.


Uoma (syöksytorvella), Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen, 2021

Kankaan alueelle valmistuu uusia taloja jatkuvasti. Yksi vuonna 2023 valmistuneista on viisikerroksinen As Oy Hjalmar, jonka lounaan puoleiselle räystäsalustalle on kiinnitetty 40 peiliä eri kulmiin. Kyseessä on arkkitehtien Petteri Nisunen ja Tommi Grönlund luomus Auringonpilkut. Peilit on asennettu niin, että niistä voi seurata maapallon pyörimistä akselinsa ympäri! 

Kun talossa on ihmisten koteja, tuntuisi kiusalliselta istuskella ulkopuolisena talon pihassa tarkastelemassa teoksen vaihtelevia ilmiöitä pitempään. Kankaan asukkaita ja siellä työssä käyviä peilit toivottavasti ilahduttavat heijastuksillaan ja näkymillään. He voivat niitä vilkaista helposti päivän eri aikoina.

Viereisessä talossa asuva aktiivinen asukas ja kulttuurin ystävä sai haastateltua toista suunnittelijaa teoksen taustasta. Kankaan Sanomista luin Petteri Nisosen sanoneen: "Auringonvalon tulokulman muuttuminen vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan saa yhdessä säätilan vaihteluiden kanssa teoksen näyttämään joka päivä erilaiselta. Tavoitteena on ollut kiinnittää huomio johonkin arkipäiväiseen ilmiöön. Pelkistetyn muotokielen avulla pyrimme keskittymään ilmiöön itseensä ja karsimaan pois kaiken epäolennaisen." Taiteilijapari Grönlund-Nisunen on saanut mm. Vuoden nuori taiteilija -palkinnon v. 1997 ja Taiteen valtionpalkinnon v, 2001. 

Itse kuljen paljolti eteeni tiehen katsoen kompastumista varoen, enkä ollut tätä korkealla katonrajassa olevaa teosta havainnut ennen kuin kulttuuriystäväni siitä huomautti. Opin, että aika ajoin kannattaa pysähtyä ja nostaa katse kohti taivasta, voi yllättyä iloisesti.


Auringonpilkut, Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen, 2023

Entisen Kankaan paperitehtaan aluelle syntyvän kerrostaloalueen laitamilla on onneksi myös paljon luontoa. Tourujoen laakson luonnonsuojelualue on pienuudestaan huolimatta hieno hengähdyspaikka. Tourulan puoleiselle sivustalle on jätetty puistoaluetta.

 
Aikaisemmin tässä blogissa on esitelty Kankaan taideteoksia 7.4.19, 30.12.19 ja 12.7.20.

*Kankaan alueella tonttien myyntituloista ja rakentamisen kustannuksista ohjataan kulttuuriin, taiteeseen ja tapahtumiin noin yksi prosentti koko rakentamisvaiheen ajan.

Kuvat olen itse ottanut.

Lähteenä ovat olleet Wikipedia, paikalliset sanomalehdet ja asukaslehti Kankaan Sanomat.

Saa kommentoida!

Tee  näin kun haluat lähettää kommentin:

1. klikkaa alla olevaa kommenttikenttää ensin, "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa

2. valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'

3. kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.


Kommentit