Hevosille ja ihmisille

 Kesällä 2024 Jyväskylän Killerillä järjestettiin kolmipäiväiset Kuninkuusravit, jokavuotinen ravikilpailu suomenhevosille. Oriit kilpailevat Ravikuninkaan, tammat Ravikuningatteren tittelistä. Ruunille on omat Ruunaruhtinas-kisansa toisaalla. Kisa koostuu kolmesta eri matkasta (2100 m, 1609 m ja 3100 m) ja yhteisaika ratkaisee, kuka kruunun saa päähänsä, seppeleen kaulaansa ja komean loimen selkäänsä.

 Ensimmäiset viralliset kuninkuusravit pidettiin vuonna 1924, joten Jyväskylässä juhlittiin hevosalan merkkitapahtuman 100-vuotista historiaa. Killerjärven ympärille rakennettu komea ravirata vietti samalla omaa 50-vuotisjuhlaansa. Kilpailupaikka vaihtuu vuosittain, vuonna 2025 ravataan Oulussa.

Tämän arvokkaan juhlavuoden kunniaksi Jyväskylän raviradan sisäänkäynnin läheisyydessä paljastettiin Samuli Alosen valmistama veistos nimeltään Kruunajaiset. Teokseen kiinnitetyissä laatoissa on luettelo kaikista ravikuninkaista ja -kuningattarista sadan vuoden ajalta.

Teoksen hankintaan osallistui iso joukko hevosalan toimijoita, kuten esimerkiksi Hevosjalostusliitto, Suomenhevosliitto, Keski-Suomen ravirata, MTK, Suomen Hippos jne. 

Keski-Suomi on suuri hevosurheilun maakunta, täältä ovat lähtöisin monet tunnetut ravurit, joista haluan mainita Vieskerin (1989 Muurame-2022 Laukaa), joka ohjastajanaan Kaarlo Ahokas voitti ravikuninkuuden viisi kertaa. 

Samuli Alosen tuotantoa on paljon Jyväskylässä, koska hän työskentelee täällä isänsä Karin kanssa Pykälistön Valo- ja nykytaiteen kulttuurikeitaassa Bruno Granholmin suunnittelemassa vanhassa ratavartijan rakennuskompleksissa. Suosittelen vierailemaan, pimeään aikaan piha on täynnä valaistuja veistoksia. Neljä junavaunua toimivat näyttelytiloina myös.


Kruunajaiset, Samuli Alonen, 2024, corten- ja ruostumaton teräs

Kuka sitten voitti? Kuningatartittelin sai Suven Sametti Tapio Perttusen ohjastamana ja ravikuninkaaksi tuli V.G.Voitto ohjastajanaan Ari Moilanen. 

👆👇

Toinen uusi veistos Jyväskylässä on Kankaan asuinalueella, entisellä paperitehtaan tontilla. Sinne on sijoitettu uskomattoman paljon taideteoksia, koska rakentajat velvoitetaan sijoittamaan yhden prosentin verran määrätyistä rakennuskustannuksista taiteeseen. 

 Viime vuoden puolella valmistunut teos on Paperitehtaankatu 9:n pihan ja kadun välisenä "aitana". Nimeltään se on Vyöhyke ja sen tekijä on Kuvataideakatemiasta maisteriksi valmistunut kuvanveistäjä Petri Eskelinen (s. 1975 Rovaniemi), joka työskentelee Helsingissä.


 

            Vyöhyke, Petri Eskelinen, 2024, alumiini, lasi, ohjelmoitu valonkierto


Petrin tuotannossa on piirroksia, videoita ja veistoksia. Teokset ovat usein monimutkaisen oloisia tutkimuksia elottoman aineen saamiseksi eläväksi. Vyöhyke-teoksessa hän kuvaa kylmän ja lämpimän rajapintoja ja pyrkii luomaan turvallisen vyöhykkeen ihmisen liikkua ympäristössään. Pimeällä tämä luo mielenkiintoisen tunnelman karun liiketalon pihan reunalle.


Kuva 1, K. Rossi 

Kuva 2 itse ottamani

Lähteet:

Sanomalehti Keskisuomalainen

Asukaslehti Kankaan Sanomat

Wikipedia


Kommentit ovat tervetulleita.




Kommentit