Merkkimies ja Mäki-Matti

Mäki-Matti on kaupunginosa Jyväskylässä aivan yliopistoalueen kyljessä. Se syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla silloisen kaupunkialueen ulkopuolelle Harjun taakse Syrjälän tilan maille. Syrjälän torpparina oli Matti Matinpoika (1806-1865), jolta Mäki-Matti lienee nimensä saanut. Kaupunki osti Syrjälän tilan vuonna 1908 ja alueliitos toteutui vuonna 1914. Tässä välissä vuonna 1910 alueella oli iso tulipalo, joka tuhosi silloiset asumukset.

Yliopistonkatu jatkuu Voionmaankatuna läpi Mäki-Matin. Mikä Voionmaa, kuka Voionmaa? Kuinka moni osaisi vastata, jos katugalluppia pitäisin?

Väinö Wallin syntyi Jyväskylässä vuonna 1869 (nyt siis 150 vuotta!) opettajaseminaarin historian lehtori Olai Wallinille ja hänen Flora-rouvalleen, os. Schreck. (Jos olet lukenut Minna Rytisalon Rouva C, nimet ovat tuttuja.) Kummitädiksi lupautui Minna Canth, jonka romaani Kauppa-Lopo kertoo karusta elämästä tuonaikaisessa Jyväskylässä ja Mäki-Matissa.

Väinö Wallin toimi nuoruudessaan Kansanvalistusseuran sihteerinä viiden vuoden ajan. Seura oli perustettu Jyväskylässä ja se mm. järjesti useita laulujuhlia täällä. (Ks. lisää). Vuonna 1906 hän suomensi nimekseen VOIONMAA. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa historiaa, erityisesti keskiajan historiaa ja väitteli tohtoriksi 25-vuotiaana. Myöhempinä vuosina hänen tittelinsä vaihtelivat: professori, kansanedustaja, ulkoministeri, kauppa-ja teollisuusministeri, senaattori, diplomaatti, kansleri. Tällainen mies on patsaan ansainnut, vai mitä?

Väinö Voionmaa, kuvanveistäjä Raimo Heino, 1971
toteutettu keräysvaroilla ja Jyväskylän kaupungin rahoituksella


Kun aloitin patsaiden bongaustoimintani, ensimmäisen retken aiheena olivat Jyväskylässä olevat nimetylle henkilölle tehdyt patsaat. Ystäväni kanssa pyöräilin ympäri kaupunkia niitä etsimässä meillä olleen luettelon mukaan. Vaikka miten kiersimme Cygnaeuksen koulua, ei Väinö Voionmaan muistomerkkiä vaan löytynyt. Jälkeenpäin olemme sen löytäneet Vellamonkadun varresta, Väinö Voionmaan puistosta. 

Patsaan alullepanija on Jyväskylän Työväenyhdistys, aiheesta järjestetyn kilpailun voitti kuvanveistäjä Raimo Heino, s. 1932, k. 1995 (ks myös tämä). Kivi on harmaata dioriittia ja siihen kaiverretut kuviot muistuttavat entisaikojen puumerkkejä ja samalla Voionmaan jättämää jälkeä Suomen historiaan. Jalustakiveen on liitetty Väinö Voionmaan kuva reliefinä. Työn valmistuksessa kuvanveistäjän apuna oli kivenhakkaajamestari Jalo Kekäläinen. 

Kilpailutyössä käytettiin teosnimeä "Rikkaamman elämän mahdollisuus". Nimi kuvastaa Väinö Voionmaan pyrkimystä parantaa työväen elämänoloja erityisesti koulutuksen ja sivistyksen kautta. Hän aloitti raittiusliikkeessä, perusti Työväen Sivistysliiton ja Työväen Akatemian. Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen hän liittyi vuonna 1918. Hän osallistui sekä Tarton rauhan että Moskovan rauhan neuvotteluihin.

Väinö Voionmaan 75-vuotisjuhlan merkeissä kerättiin varoja kansanopiston perustamiseksi. Sen tuloksena vuonna 1951 toimintansa aloitti Ylöjärvellä Hämeen Työläisnuoriso-opisto, myöh. Voionmaa-opisto. Voionmaan koulutuskeskuksen nimisenä se muutti vuonna 2016 Tampereen yliopiston tiloihin. Siellä voi suorittaa ammattitutkintoja monelle alalle, esimerkiksi elokuva- ja tv-linjalla, journalistilinjalla, kasvatustieteen linjalla ym. Monelle, joka ei pääse (ilmaisiin) yliopisto-opintoihin, tämä on yksi väylä hankkia ammattitaitoa tai valmentautua seuraaviin pääsykokeisiin. Valitettavasti vain varsin hintava vaihtoehto ja näin ollen ristiriidassa Väinö Voionmaan tavoitteen kanssa mahdollistaa opiskelu vähävaraisille.

Jyväskylän Valtakatu muutettiin vuonna 1952 Voionmaankaduksi, hyvin tehty!

Voionmaan lukio jatkoi Jyväskylän tyttölyseon (per. 1864 - ensimmäinen suomenkielinen tyttökoulu) pohjalta urheilulukiona vuodet 1973-2014, jolloin siellä opiskelivat sekä tytöt että pojat, heistä tunnetuimpia Sofi Oksanen (kirjailija) ja Samppa Lajunen (yhdistetyn olympiavoittaja). Lukioita on yhdistetty yhä suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja koulu seisoo nyt tyhjänä. Tuleeko tilalle jotain uutta?

....................................................

Mäki-Matti oli vuosikymmeniä myös menestyvän osuuskaupan nimi (1905-1983). Sen ensimmäinen myymälä sijaitsi Voionmaankatu 9:n kohdalla. Sen muistoksi on tehty kaunis muistolaatta, johon on hiekkapuhaltamalla siirretty Raimo Halosen piirros myymälästä.

Osuuskauppa Mäki-Matin muistomerkki,
kivet vanhan kaupan perustuksista.
myymälän kuva Raimo Halosen piirros,
pystyttäjä Jyväskylän työväenyhdistys 1994
harmaa ja musta graniitti


Osuuskauppa Mäki-Matilla oli useita myymälöitä eri puolilla kaupunkia ja fuusioiden myötä koko Keski-Suomessa sekä vuonna 1960 avattu tavaratalo Centrum Väinökadun ja Kauppakadun risteyksessä (nykyinen Kauppakulma). E-liikkeen fuusiossa 1980-luvulla Mäki-Matti liitettiin valtakunnalliseen Ekaan ja niin hävisivät sen liikkeet katukuvasta, surullinen loppu.

............................................................

Ettei lukijalleni jäisi apea mieli menneistä menetyksistä, lopuksi tulevaisuuden uskoa pursuava kohde: Mäki-Matin perhepuisto, Suomen vanhin perhepuisto, perustettu vuonna 1979 - 40 vuotta sitten. Se kuhisee joka päivä pieniä lapsia vanhempineen leikkimässä ja touhuamassa. Se sijaitsee Normaalikoulun takana Oikokadulla, joka on kävelykatu ja koristeltu katumaalauksin ja kivipatsain. Minua miellyttävät erityisesti sen valaisimissa olevat vaihtuvat taiteelliset valokuvat. Niin kauan kuin perhepuistossa on toimintaa, meillä on toivoa!

Oikokatu

Oikokatu, oikealla perhepuistotalo
Tavataanko näillä keinuilla kesällä 2020? Tarkempi aika lähempänä kesää.


Lähteet:
wikipedia.org
voio.fi
Suur-Jyväskylän lehti 20.3.19
Jyväskylän julkiset taideteokset


Kuvat olen itse ottanut.

Kommentit ovat tervetulleita.




Toimi näin, kun haluat lähettää kommentin:

1. Klikkaa ensin "Lisää kommenttisi" ja kun näkyviin tulee "google-tili", klikkaa sitä ja näkyviin tulee kolme vaihtoehtoa.

2. Valitse vaihtoehdoista google-tili, jos sinulla on esim. gmail-sähköposti ja keksi nimimerkki (sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin kommentissa)
tai valitse URL-osoite, jos sinulla esim. blogspot.com -blogi itselläsi, jolloin lähettäjäksi tulee bloginimesi
tai valitse nimetön, jolloin kommentti tulee anonyyminä, kirjoita tekstisi ja lopuksi klikkaa 'julkaise'; (halutessasi voit laittaa viestin loppuun etunimesi tai nimikirjaimesi tms. erotukseksi muista anonyymeistä!).

3. Kommentit tulevat ensin sähköpostiini, luen ne ja hyväksyn julkaistavaksi, ellet kiellä viestissäsi julkaisemista, ja sitten vastaan niihin.






Kommentit